Mesajul RO-ALERT, transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) la ora 1:46, a recomandat populației din Tulcea să caute adăpost pentru următoarele 90 de minute în locuri sigure. Evenimentul a fost declanșat de rapoarte privind activități neobișnuite în zona de graniță, iar tulcenii au fost martori la zgomotele generate de avioane militare care survolau regiunea.
Cetățenii din Tulcea au trăit momente de panică, în urma mesajului RO-ALERT
Imediat după emiterea mesajului, o persoană a apelat numărul unic de urgență 112 pentru a solicita informații suplimentare. Potrivit Observator, oamenii au relatat că au auzit zgomote puternice caracteristice aeronavelor care efectuau manevre aeriene. Situația a coincis cu intensificarea atacurilor rusești asupra unor obiective civile și infrastructurii portuare din Ucraina, aflate în proximitatea graniței României. În acest context, locuitorii din zonele Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu au raportat suspiciuni privind prăbușirea unei drone între aceste localități.
Pentru a evalua situația, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a decis ridicarea a două aeronave F-16, care au fost mobilizate pentru monitorizarea spațiului aerian de graniță. Măsura a fost luată ca răspuns la intensificarea activităților militare din zona de conflict. Echipele de intervenție ale MApN au desfășurat căutări amănunțite în zona Plauru pentru a identifica eventuale urme ale unui impact cu o dronă. Deși situația a rămas sub control, autoritățile au subliniat importanța menținerii vigilenței în contextul conflictului armat de peste graniță.
„Menţionăm că rolul mesajului este acela de informare şi prevenire a populaţiei din zona în care este transmis şi trebuie tratat ca atare. În cursul nopţii, a fost înregistrat un apel la numărul unic 112 prin care se solicitau informaţii.
Ce a transmis MApN după atacul cu drone de la granița României cu Ucraina
Atacurile cu drone lansate de forțele ruse asupra Ucrainei au vizat recent obiective strategice și civile aflate în apropierea graniței cu România. Aceste operațiuni cresc riscurile pentru teritoriul național, dată fiind proximitatea unor puncte strategice ucrainene de granița românească. Mesajele de alertă, precum cel transmis în noaptea incidentului, sunt parte din măsurile menite să protejeze populația de eventualele pericole generate de astfel de atacuri.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 17 ianuarie, în proximitatea frontierei cu România, în județul Tulcea. Sistemele de monitorizare și supraveghere ale Ministerului Apărării Naționale au semnalat încălcări ale spațiului aerian românesc și, urmare a acestei situații, începând cu ora 1.35, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană, au decolat din Baza 86 Aeriană de la Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.48.
Totodată, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 1.45, un mesaj RO-Alert, iar la ora 3.30 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.
Echipe ale Ministerului Apărării Naționale au executat cercetări în teren și au descoperit, în afara localității Plauru (între Ceatalchioi și Tudor Vladimirescu), în apropierea frontierei, urme ale unui posibil impact al unei drone. Zona a fost securizată, iar echipe formate din specialiști ai MApN, SRI și MAI vor ridica probe și vor efectua investigații conform procedurilor.
Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații. MApN a informat și informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea. Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”, se arată într-un comunicat emis de MApN.