Mesaje, felicitări și urări de Sfântul Spiridon. Pe cine trebuie să suni astăzi, ca să-i spui la mulți ani

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 09 sep 2021, 01:51
Cine își serbează onomastica de Sfântul Spiridon
Sursa: unsplash.com

De Sfântul Spiridon, sunt și români care își serbează onomastica. Uite cui trebuie să-i spui astăzi ”la mulți ani” și care sunt cele mai frumoase mesaje pe care să le transmiți sărbătoriților.

Sfântul Spiridon este sărbătorit în fiecare an, pe 12 decembrie. Chiar dacă nu este unul dintre sfinții ale căror nume să fie purtate de foarte mulți români, și astăzi există persoane care își serbează onomastica. Vedeți mai jos cui trebuie să faceți urări de Sfântul Spiridon. 

Cine își serbează onomastica de Sfântul Spiridon

Luna decembrie este plină de sărbători și implicit, de sărbătoriți. Săptămâna trecută a fost Sfântul Nicolae, când foarte mulți români și-au serbat onomastica.

Ei bine, și astăzi este sărbătoare. Pe 12 decembrie, este ziua praznicului Sfântului Spiridon. 

Chiar dacă nu cunoașteți pe nimeni cu acest nume, asta nu înseamnă că niciun român nu își serbează onomastica. Numele ”Spiridon” este de origine greacă și are mai multe semnificații. Spyris sau spyridos înseamnă ”coșuleț de pâine”. De asemenea, poate reprezenta și ceva în formă de spirală. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, pe 12 decembrie, trebuie să le spuneți ”la mulți ani” celor care poartă numele de Spiridon, Spiru, Spirache, Spira, Ispir sau alte derivate de la acest nume. Sfântul Spiridon este considerat făcător de minuni și îi apără pe oameni de boli grave, păzește casele de primejdii și ajută la prosperitatea recoltelor. 

Pentru că și el a fost păstor de oi, Sfântul Spiridon este protectorul ciobanilor, dar și al cizmarilor.

I se mai spune și ”sfântul călător”, de la cât a umblat prin lume, să ducă mai departe învățăturile Domnului. 

Mesaje și felicitări de Sfântul Spiridon

Dacă vreți să le faceți o surpriză frumoasă celor care își serbează onomastica de Sfântul Spiridon, iată ce mesaje și felicitări le puteți transmite astăzi. 

  • De ziua ta, noi îți urăm, drag Spiru, Ca fericirea să-ți plătească mereu biru’, Peșcheșul de-mplinire și iubire, De sănătate și-ntru toate fericire
  • Mulți ani și sănătate, Spiridoane, Banii din pungă să îi numeri milioane, Norocul te-nsoțească an de an și fericirea să-ți alunge al tău alean
  • Să ne trăiești cu numele, drag Spiridon, În viață, tu ne-ncânți adesea cu bonton, Pe drumul împlinirii să pășești, În straiele iubirii împărătești
  • Mulți ani si la mai mare, dom’ Spirache, Necazul niciodată să te deoache, Norocul fericirii să-ți dea ghes,
    Să fii mereu dintre aleși ales.

Moaștele Sfântului Spiridon se află în Corfu, iar preoții de acolo susțin că au găsit de mai multe ori racla goală, pentru scurt timp. Atunci când moaștele revin în raclă, sunt calde și pline de praf. În fiecare an, pe 12 decembrie, preoții de la Biserica în care se află moaștele Sfântului Spirdon îi schimbă acestuia papucii și îmbrăcămintea, pentru că sunt prăfuite de la plimbările făcute de Sfânt. 

În plus, moaștele Sfântului au mereu o temperatură de 36,6 grade Celsius, exact temperatura pe care o au și persoanele vii. 

 


Alin Oprea a fost invitat în platoul emisiunii „Follow us”, prezentată de Ilinca Vandici și Teo Trandafir. Acesta a reacționat după declarațiile făcute de fosta soție la podcastul lui Bursucu'.