Mesaje Sfânta Maria 2022. Când se spune, în realitate, „La mulți ani!” românilor care își serbează onomastica de Sfânta Maria

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 09 mai 2023, 02:35

Pe 15 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului 

Sursa: pexels

Pe 15 august este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în limbaj popular și sub denumirea de Sfânta Maria Mare. Iată când se spune „La mulți ani” celor care poartă numele Fecioarei Maria.

În fiecare an, în jurul datei de 15 august, atunci când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, apare o dispută legată de urările care se fac sărbătoriților în această zi. Într-o tabără se află cei care sunt de părere că nu se spune „La mulți ani!” de Adormirea Maicii Domnului, iar în cea de-a doua tabără sunt cei care susțin că se trimit mesaje și urări sărbătoriților pe data de 15 august.

Iată când se spune, de fapt, „La mulți ani!” celor care au primit la botez numele Fecioarei Maria.

Când se spune „La mulți ani!” celor care poartă numele Fecioarei Maria? 

Sfânta Fecioară Maria este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august, dar și pe 8 septembrie. Dacă pe 15 august este comemorată Adormirea Maicii Domnului, pe 8 septembrie este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului.

Ambele sărbători sunt la fel de importante în credința creștină, dar cu toate acestea, există persoane care afirmă că pe 15 august nu se spune „La mulți ani!” sărbătoriților. În fiecare an, acest subiect naște o serie de controverse. Dacă unele persoane aleg să facă urări în ambele zile, altele consideră că doar pe 8 septembrie se spune „La mulți ani” celor care poartă numele Fecioarei Maria, sărbătoarea din 15 august, Adormirea Maicii Domnului, fiind considerată una tristă și care amintește de moartea Maicii Domnului.

Chiar dacă unele persoane consideră că nu se spune „La mulți ani!” pe 15 august, ziua în care este prăznuită Adormirea Maicii Domnului, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române nu interzic acest lucru, ci din contră, aceștia îi îndeamnă pe credincioși să privească această sărbătoare în profunzimea ei pentru a o înțelege corect.

 „Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre „adormire”, o semnificaţie dincolo de moarte pentru cei ce au această înţelegere tainică a sărbătorii.

Alţii o înţeleg drept o comemorare a morţii Sfintei Maria, prin urmare pentru aceştia nu e corect să se spună „la mulți ani”, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare şi cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viaţa cea veşnică şi nu cea ce pune acentul pe moarte. La noi moartea e doar o uşă, o trecere, un prag. Aşa cum spune şi  rugăciunea: „Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica Vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre”.
Deci, accentul cade pe viaţa veşnică, prin urmare este corect să spunem „La mulți ani!”
, este de părere părintele profesor Ioan Chirila, preşedintele senatului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, potrivit adevarul.ro.

Astfel, nu este greșit ca de Adormirea Maicii Domnului să li se facă urări celor care poartă numele Fecioarei Maria.

Citeste si: Zi liberă Sfânta Maria 2022. Ce beneficii primesc angajații care aleg să lucreze pe 15 august

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce lucruri nu trebuie să facă o femeie sub nicio formă pe 15 august

Mesaje Sfânta Maria 2022. Ce urări să le faci sărbătoriților pe 15 august? 

Având în vedere că biserica nu le interzice credincioșilor să facă urări pe data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, toți cei care poartă numele de Maria, Marian, Mariana, Mari, Marina, Marin, Marinica, Meri, Marinuș, Maricica, Mara, Măriuța, Marioara, Marinel, Marilena, Marița sau alte derivate își serbează onomastica în această zi sfântă. Iată ce mesaje emoționante le poți trimite sărbătoriților zilei de 15 august 2022. 

„Numele sfânt pe care îl porți să te protejeze la fiecare pas și să te ajute să faci cele mai înțelepte alegeri. La mulți ani!”

„Este o zi mare, iar eu mă alătur tuturor celor care vor să îți transmită un gând bun. Să ai parte de tot ce e mai bun și mai frumos, să îți împlinești toate dorințele și să ajungi acolo unde ți-ai propus. La mulți ani frumoși!”

„La mulți ani! Să trăiești cu numele și să ai parte de tot ce e mai bun și mai frumos!”

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„La mulți ani de ziua numelui! Sfânta Fecioară Maria să îți fie alături la fiecare pas și să te protejeze de rele! Să ai o zi frumoasă!”

„Fie ca această zi să-ți deschidă poarta unui viitor plin de succese și realizări. Sfânta Maria a cărui nume îl porți să te ocrotească și să te călăuzească mereu. La mulți ani!”

„Ești o persoană specială și meriți tot ce e mai bun și mai frumos. Să ai parte de o zi frumoasă și de multă fericire. La mulți ani!”

„Viața să îți fie frumoasă, să te înconjori mereu de oameni buni și iubitori, iar fiecare obstacol să îl depășești cu zâmbetul pe buze. La mulți ani frumoși!”

„Îți doresc să te bucuri din suflet de această zi minunată, să ai parte doar de lucruri frumoase și să zâmbești la fiecare pas. La mulți ani!”

„Să ai parte de sănătate, fericire, iubire și belșug. Tot ce a fost rău să dispară astăzi, iar ziua ta să fie senină și fericită. La mulți ani binecuvântați!”

„Porți un nume sfânt și îți doresc să te bucuri din plin de această zi atât de importantă pentru tine și să îi ai alături pe toți cei dragi. La mulți ani!”

„Să îți păstrezi mereu același spirit vesel. Viața să-ți ofere clipe minunate și multe, multe bucurii. La mulți ani fericiți!”

„Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani!”

„La mulți ani cu veselie, sănătate și fericire! Să ai o zi minunată și să te bucuri din plin de fiecare moment!”

„Cu ocazia zilei tale onomastice îți doresc să ai parte numai de lucruri bune, de sănătate, iubire, bucurii si momente frumoase alături de cei dragi. La mulți ani binecuvântați!”

„Astăzi nu este o zi ca oricare alta, este ziua ta și îți doresc tot ce e mai bun și mai frumos. La mulți ani de ziua numelui!”

„Ești o persoană importantă pentru mine și îți doresc multă fericire și sănătate. Să ai o zi onomastică frumoasă. La mulți ani!”

Citeste si: Rugăciunea puternică pe care toți credincioșii trebuie să o spună de Adormirea Maicii Domnului. Alungă tristețea și aduce liniște sufletească