Mesajul transmis de Klaus Iohannis după tragedia din Munții Bucegi: „Problema cu urșii a ajuns prea departe”. Președintele României a fost recent aproape de locul producerii evenimentului

Autor: Andrei Costanda

Klaus Iohannis s-a arătat indignat de problema urșilor în România

Sursa: Arhivă Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis solicită măsuri urgente pentru gestionarea populației de urși, după ce o tânără a fost ucisă de un urs în Munții Bucegi, subliniind că tragedia subliniază necesitatea unor soluții legislative rapide.

Președintele României, Klaus Iohannis, a exprimat miercuri, de la Washington, șocul și îngrijorarea sa profundă față de tragedia recentă din Munții Bucegi, unde o tânără a fost ucisă de un urs.

Klaus Iohannis a fost și el recent pe un traseu apropiat locului producerii incidentului

El a remarcat că sâmbătă a fost pe un traseu foarte aproape de locul incidentului și a subliniat că această problemă a urșilor nu este una nouă, dar că răspunsul politic a fost întotdeauna punctual și insuficient.

„Sâmbătă am fost și eu pe un traseu din Munții Bucegi și după puțin timp să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire. Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă acolo, pentru familia ei, dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile și nu prea știm să le gestionăm cum trebuie”, a transmis Președintele României.

Președintele a subliniat că este nevoie de soluții legislative care să protejeze atât oamenii, cât și animalele.

„Avem prea mulți urși, avem prea multe incidente unde oameni sunt răniți sau chiar uciși de urși și nu se poate continua stilul acesta. Dacă vrem în continuare să avem un turism sănătos în România, trebuie să înțelegem că nu putem să lăsăm oamenii să fie omorâți de animale.”

, a încheiat oficialul.

Citește și: Denis Drăguș s-a căsătorit la doar câteva zile de la revenirea de la EURO 2024. Fotbalistul naționalei României nu și-a invitat părinții la nuntă

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana. Era o dată în care trebuia să facem.”

Citește și: Ce nu trebuie să faci sub nicio formă dacă te întâlnești cu ursul în pădure. Regula de bază pe care trebuie să o respecți

Legea permiterii vânătorii ar putea să se întoarcă

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a făcut apel la Parlament pentru a adopta urgent o lege a vânătorii, propusă de UDMR, care să permită reintroducerea vânătorii preventive pentru a gestiona suprapopulația de urși din România.

Barna a criticat, de asemenea, acuzațiile din spațiul public care sugerează că tânăra ucisă ar fi fost vinovată pentru că ar fi hrănit ursul.

„În primul și în primul rând, Parlamentul trebuie să ia atitudine și să aprobe acte normative prin care protejează viața umană. Și cred că avem curaj, suficient curaj ca să aprobăm un astfel de proiect de lege și să reintroducem acea intervenție preventivă prin vânătoare care nu pune în pericol specia ursului brun”, a declarat Barna la Antena 3 CNN.

El a menționat Ordonanța 81, adoptată în 2021, care permite intervenția imediată în cazul exemplarelor periculoase fără a aștepta aprobări de la București.

„Este o ordonanță care spune cum se constituie echipa, unde se merge, cum se face și cum poți să elimini birocrația bucureșteană luând deciziile la fața locului.”, a declarat fostul ministru.

Barna a exprimat speranța că, în urma apelului la 112, comitetul de intervenție a fost constituit și că vânătorii au acționat conform legii fără a întâmpina probleme legale.