Mesajul transmis de Volodimir Zelenski în fața plenului Parlamentului României: „Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai e un pas până în Moldova”

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 05 ian 2023, 00:50

Mesajul transmis de Volodimir Zelenski în fața plenului Parlamentului României: „Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai un pas până în Moldova”

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut, luni, un discurs în fața plenului Parlamentului României, prin intermediul unei videoconferințe.

Volodimir Zelenski a susținut ieri un discurs pentru plenul Parlamentului României. În introducere, președintele ucrainean le-a prezentat parlamentarilor un film care ilustrează victimele făcute de soldații ruși în regiunea Bucha, din apropierea Kievului.

Ce a spus Volodimir Zelenski în discursul susținut la Parlamentul României

„Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”,  a spus președintele Ucrainei, în încheierea videoclipului prezentat.

În imagini au putut fi observate cadavrele lăsate pe străzi şi în gropile comune de la marginea capitalei.

Mesajul lui Zelenski a fost urmat de discursurile președintelui Senatului și președintelui Camerei Deputaților. Florin Cîţu l-a caracterizat pe Vladimir Putin ca fiind un „criminal” şi a cerut izolarea totală a economicei Rusiei.

„În primul rând, în 1989 a murit Nicolae Ceaușescu după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că soția sa și Securitatea duceau România în izolare.

Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim.

Citeste si: Ce este dispus să ofere Volodimir Zelenski în schimbul păcii din partea Rusiei: „Obiectivul nostru este pacea și revenirea la o viață normală”

Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai e un pas până în Moldova.

Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre. Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați din Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski în Parlamentul României.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Liderul ucrainean a solicitat din partea României închiderea porturilor și oprirea tranzitului navelor către Rusia, de asemenea, încetarea importurilor din Rusia, de orice fel de produs, potrivit România TV. 

„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război”, a mai precizat preşedintele Ucrainei, mulţumind poporului român pentru implicarea de care au dat dovadă în ajutarea refugiaţilor care au venit în România.

Citeste si: Viktor Orban, la al patrulea mandat. Prim-ministrul Ungariei l-a numit pe Volodimir Zelenski „adversar”

„Voi vorbi eu primul, apoi Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor. Domnul premier este invitat. Încă nu avem o confirmare dacă vine. Are şi domnia sa o intervenţie scurtă şi apoi s-ar putea, în funcţie de timp, să fie schimbată ordinea intervenţiilor. Fiecare are 3 minute, şi apoi domnul Zelenski are 15-20 minute (…) Depinde dacă domnul premier vine sau nu la şedinţă”, a spus preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

Florin Cîțu a fost întrebat dacă l-a invitat şi pe președintele României, Klaus Iohannis. 

„Am discutat cu preşedintele Klaus Iohannis”, a răspuns Florin Cîţu, fără să spună, concret, dacă preşedintele va veni sau nu la şedinţa de plen.