Mesterii din Maramures au inceput sa incodeieze oua de Paste!

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 aug 2021, 19:30

Desi mai este inca o luna de zile pana la Inviere, femeile nu isi mai vad capul de comenzi pentru oua incondeiate, asa ca deja au inceput lucrul.

Nici nu a trecut luna martie ca deja mesterii maramureseni au inceput  pregatirile  de Paste. Este mult de munca pentru ca  au de  incondeiat  mii de oua  iar sarbatoarea se apropie cu pasi repezi: „Noi incepem din timp ca sa putem sa facem, ca avem solicitari”, spun mesterii.

Totul se face ca acum cateva sute de ani, de la culorile folosite de batrane pana la penitele cu care incondeiaza ouale.

Tanti Veronica, la cei 80 de ani ai sai stie foarte bine cum se procedeaza pentru a avea oua incondeiate pe masa de Paste. A fiert ghiocei ca sa faca o culoare galbuie si pentru cea rosie a folosit cojile de ceapa. Pentru ca acest mestesug sa fie dus mai departe, batranele le iau  pe tinerele din sat si le invata  secretul oualor incondeiate. Si uite asa, ouale incep sa prinda culoare

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Pana si culorile folosite au o semnificatie: „albul e pacea

lumii, apoi gaben- bogatia campului, si rosu sangele, si albastru e cerul”. Si uite asa, femeile reusesc sa incondeieze mii de oua pana la  Paste, pe care le vand cu trei lei bucata.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.