Meteorologii Accuweather anunță sfârșitul caniculei în România și Europa: Când se vor putea bucura românii de temperaturi mai scăzute

Autor: Andrei Costanda

Meteorologii au anunțat sfârșitul caniculei în România și Europa

Sursa: Pexels

Meteorologii prevăd o scădere a temperaturilor extreme în această săptămână, dar avertizează asupra riscului de furtuni în Balcani și temperaturi ridicate persistente în sudul Europei.

Valul de căldură care a afectat Europa de Sud și de Est în această lună, cauzat parțial de un flux de aer cald din nordul Africii, urmează să se atenueze treptat pe parcursul acestei săptămâni, conform meteorologilor.

Canicula se va diminua începând de săptămâna viitoare

Aceste condiții meteorologice extreme au fost resimțite de la Portugalia și până la România și Cipru, aducând temperaturi cu 6-12 grade Celsius peste media sezonului și contribuind la incendii de vegetație și consum record de energie.

Lars Lowinski, meteorolog la serviciul Weather & Radar, explică situația: „Totul are de-a face cu un model meteorologic destul de persistent la scară largă. Părțile sudice și estice ale Europei au fost sub ceea ce noi numim o creastă de înaltă presiune cunoscută și sub numele de dom de căldură, practic o zonă mare de înaltă presiune cu mult aer foarte cald care nu se mișcă prea mult.”

Această creastă de înaltă presiune a menținut temperaturile ridicate în regiune, în timp ce zonele de joasă presiune cu condiții mai reci și mai schimbătoare au dominat partea nordică a Europei, protejând-o de căldura extremă.

Meteorologii se așteaptă ca aerul mai rece să pătrundă în sudul și estul Europei la începutul săptămânii viitoare, aducând astfel o scădere a temperaturilor. „Această pătrundere de aer mai rece și mai proaspăt la începutul săptămânii viitoare ar putea declanșa, de asemenea, unele furtuni puternice pe alocuri, în special în Balcani”, a adăugat

Lowinski, citat de euronews.com. În Italia, site-ul de știri meteorologice IlMeteo a avertizat că duminică sunt prognozate furtuni în multe zone ale țării.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Bora, susținut de un apropiat al familiei Cevher! Ce vedem astăzi într-un nou episod din „Tablou de familie”, de la 20:00, la Kanal D

Citește și: Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România

Temperaturile vor rămâne ridicate până la sfârșitul lunii iulie

Deși canicula se va diminua, temperaturile vor rămâne ridicate pentru restul lunii iulie.

AccuWeather preconizează temperaturi de până la 30 de grade Celsius în multe locuri din sudul Europei până pe 25 iulie. Meteorologii au anticipat acest val de căldură încă de la sfârșitul lunii iunie, însă prognozarea exactă a intensității și duratei valurilor de căldură rămâne o provocare. Tyler Roys, meteorolog senior la AccuWeather, afirmă că este puțin probabil să mai asistăm la o reluare a caniculei generalizate în Europa în această vară.

„Posibilitatea de a se înregistra temperaturi extreme localizate (35 grade Celsius sau mai mult) pentru o zi sau două la un moment dat în locațiile tipice este mai probabilă, în special la mijlocul lunii august. Se pare că în a doua jumătate a lunii august este posibil ca temperaturile să revină la 30- 35 de grade Celsius pentru o perioadă de timp.”, a declarat Tyler Roys.