Meteorologii ANM anunță caniculă în următoarea perioadă: Temperaturi de peste 35 de grade Celsius se vor resimți între 28 mai - 24 iunie

Autor: Andrei Costanda

România se va confrunta cu temperaturi record în următoarea perioadă.

Sursa: Colaj

România se pregătește pentru un prim val de căldură, cu temperaturi resimțite de peste 35 de grade Celsius și fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi, vijelii și grindină, în perioada 28 mai - 24 iunie 2024.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza pentru perioada 28 mai- 24 iunie 2024, anunțând că România va experimenta o serie de fenomene meteorologice extreme. Conform specialiștilor, începând cu acest weekend, vremea se va încălzi semnificativ, dar va rămâne instabilă, cu ploi, vijelii și grindină în multe regiuni ale țării. Temperaturile resimțite vor depăși pragul de 35 de grade Celsius, iar maximele vor atinge valori de 32 de grade Celsius la umbră.

Temperaturi record în România în 2024

În intervalul 28 mai- 24 iunie 2024, ANM prognozează o perioadă de instabilitate atmosferică. Deși temperaturile vor crește, aducând un prim val de căldură, vremea va fi caracterizată de înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice. Fenomenele meteorologice vor fi deosebit de intense în vestul țării și în zonele montane și submontane, unde se așteaptă cantități semnificative de precipitații și căderi de grindină.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale în timpul ploilor.

Specialiștii ANM avertizează că temperaturile maxime vor depăși 30-32 de grade Celsius la umbră. În plus, indicele temperatură-umezeală (ITU) va crește, accentuând senzația de căldură resimțită de populație. Acest fenomen va fi deosebit de pronunțat în sudul și estul țării, unde se așteaptă ca valorile termice să fie semnificativ mai ridicate decât mediile multianuale.

În ceea ce privește regimul pluviometric, prognoza ANM arată o distribuție neuniformă a precipitațiilor. În vestul, nordul și estul țării, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, în timp ce în restul teritoriului se vor înregistra deficite. Această tendință de precipitații excedentare va fi observată mai ales în intervalul 3-10 iunie, când vestul, nord-vestul și centrul țării vor avea parte de ploi abundente.

Citește și: Nuntă de coșmar: Zeci de invitați au ajuns spital cu toxiinfecție alimentară după ce au mâncat la un restaurant de lux din Târgu Mureș

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Primele declarații oferite de Miodrag Belodedici după ce a rămas fără permis de conducere! Fostul mare fotbalist a fost oprit de Poliție chiar după meciul Generației de Aur

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

3- 10 iunie 2024: Temperaturile vor fi mai ridicate decât mediile multianuale în sud, est și local în centrul țării.

Regimul pluviometric va fi excedentar în vest, nord-vest și local în centru, iar în restul teritoriului, cantitățile de precipitații se vor situa în jurul valorilor normale.

10- 17 iunie 2024: Valorile termice se vor situa ușor peste mediile multianuale la nivel național. Precipitațiile vor fi în general normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unor deficite locale în nord-est și sud.

17- 24 iunie 2024: Temperaturile vor fi peste mediile specifice ale perioadei în toată țara.

Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile centrale și apropiat de normal în restul teritoriului.

Având în vedere prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, ANM recomandă populației să fie pregătită pentru valuri de căldură și instabilitate atmosferică. Este important să se evite expunerea prelungită la soare în timpul orelor de vârf, să se consume suficiente lichide și să se acorde o atenție sporită celor vulnerabili la căldură, cum ar fi copiii și vârstnicii.