Meteorologii ANM anunță cod galben și portocaliu de caniculă: Cum va fi vremea miercuri în Capitală

Autor: Cristina Mocanu

Meteorologii ANM anunță cod galben și portocaliu de caniculă

Sursa: pixabay.com

Miercuri, 21 august, meteorologii ANM au emis un cod galben și portocaliu de caniculă.

Miercuri, 21 august, meteorologii ANM au emis avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă, valabile în mare parte a țării. Temperaturile vor ajunge până la 37°C, iar disconfortul termic va fi accentuat, în special în regiunile afectate de codul portocaliu. Iată cum va fi vremea în Capitală:

Avertizări de cod galben și cod portocaliu de caniculă

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis, pentru miercuri, 21 august, două avertizări de cod galben și portocaliu de caniculă, într-o mare parte a țării.

Deși intensitatea valului de căldură începe să scadă treptat, mai multe regiuni se vor confrunta în continuare cu temperaturi ridicate și disconfort termic accentuat. Valorile maxime ale temperaturilor vor ajunge până la 37°C, marcând o zi extrem de călduroasă pentru locuitorii din aceste zone.

Conform ANM, cele două coduri de avertizare sunt valabile în mai multe regiuni ale României, vizând în special disconfortul termic crescut.

Codul Galben afectează zone extinse, printre care Banat, sudul Crișanei, sudul și estul Transilvaniei, cea mai mare parte a Munteniei, Moldova, estul Olteniei și Dobrogea continentală. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 35°C, iar disconfortul termic va fi resimțit din plin.

Pe de altă parte, Codul Portocaliu afectează jumătatea de nord a Crișanei, Maramureș, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei.

În aceste zone, meteorologii avertizează asupra unei canicule severe, cu temperaturi ce vor urca până la 37°C. De asemenea, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va accentua starea de disconfort.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi, descărcări electrice și temperaturi ridicate: Care este prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 21 august 2024 în țară

Evoluția vremii în Capitală

În București, canicula persistă și astăzi, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu un indice ITU ce depășește pragul critic de 80. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat, aducând un minim de răcorire. Temperatura maximă va atinge aproximativ 37°C, în timp ce temperaturile minime din timpul nopții vor fi cuprinse între 17 și 20°C.

Meteorologii anunță că valul de căldură va continua și în zilele următoare, extinzându-se în aproape întreaga țară până la sfârșitul săptămânii. Este recomandat ca în această perioadă, oamenii să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător și să ia măsuri pentru a reduce efectele căldurii extreme.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Citește și: ANM a anunțat prognoza meteo pentru perioada 19 august – 2 septembrie 2024. Dispare caniculă și urmează o perioadă cu ploi și temperaturi în scădere

Recomandări pentru protecția împotriva caniculei

Având în vedere condițiile meteorologice anunțate, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de protecție:

- Evitați expunerea la soare între orele 11:00 și 17:00.

- Purtați haine ușoare, din materiale naturale și în culori deschise.

- Consumați suficiente lichide, preferabil apă, și evitați băuturile alcoolice sau cafeaua.

- Dacă trebuie să ieșiți afară, purtați pălării și utilizați creme de protecție solară.

Avertizările ANM subliniază riscurile asociate valului de căldură, iar respectarea recomandărilor medicale poate contribui la prevenirea problemelor de sănătate generate de temperaturile extreme.

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.