Meteorologii români anunță un nou val de caniculă ce va lovi țara în luna august, aducând temperaturi extreme de până la 39 de grade Celsius. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), zonele cele mai afectate vor fi Banatul, Oltenia, Muntenia și parțial Dobrogea, dar nu este exclus ca și estul țării să resimtă acest val de căldură.
Temperaturi de până la 39 de grade Celsius
Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat marți seară la Antena 3, că luna august va începe cu temperaturi de peste 35 de grade și că este foarte posibil să experimentăm un nou val de căldură persistent.
„Revenim la ceea ce înseamnă fenomenul de caniculă. A fost o săptămână uşor mai suportabilă, dar ceea ce urmează, cu debutul lunii august, deja vorbim din nou de temperaturi de 37-38, posibil, în sudul extrem, 39 de grade Celsius.
Citește și: Ce mașini vor fi interzise în marile orașe ale României până vara viitoare. Măsura drastică luată de Guvern
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Luna august se anunță de „foc”
Conform previziunilor meteorologice, cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în săptămânile 5-12 august și 12-19 august. În aceste perioade, termometrele vor indica frecvent 37-39 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că locuitorii din zonele afectate vor trebui să se pregătească pentru condiții extreme de căldură.
„ Cred că ar trebui să luăm în considerare durata numărului de zile consecutive, deja să experimentăm din nou un val de căldură persistent, de durată, nu excludem să avem din nou mai multe zile consecutive în care,
Pe lângă temperaturile ridicate, luna august va aduce și un deficit de precipitații, ceea ce va agrava și mai mult situația. Lipsa ploilor, combinată cu temperaturile extreme, va pune presiune pe agricultură și resursele de apă, afectând atât mediul rural cât și urban.
În contextul acestor prognoze, autoritățile locale sunt sfătuite să ia măsuri preventive pentru a proteja populația de efectele nocive ale caniculei. Este recomandat ca locuitorii să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător și să utilizeze aerul condiționat în spațiile interioare pentru a preveni riscurile de insolație și alte probleme de sănătate asociate cu căldura extremă.