Meteorologii ANM au emis cod galben de vijelii și grindină în Muntenia și Moldova: 95 de localități din România sunt vizate

Autor: Andrei Costanda

Meteorologii ANM au emis cod galben de vijelii în 95 de localități din țară

Sursa: PixaBay

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de vreme severă pentru județele Buzău, Vrancea, Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Suceava și Neamț, unde sunt așteptate averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe avertizări nowcasting Cod Galben de averse și vijelii, valabile în orele următoare pentru zone din Muntenia și Moldova.

Cod galben emis de meteorologi

În județele vizate, locuitorii se pot aștepta la fenomene meteorologice periculoase, inclusiv averse care vor acumula între 15 și 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului și, posibil, grindină de mici dimensiuni.

Conform prognozei ANM, până în jurul orei 17:10, în județul Buzău, localitățile Râmnicu Sărat, Grebănu, Puiești, Topliceni, Râmnicelu, Buda, Podgoria, Sărulești, Murgești, Valea Salciei și Pardoși vor fi afectate de aceste fenomene. În județul Vrancea, zona de munte a localităților Nereju, Tulnici, Vrâncioaia, Soveja, Nistorești, Vintileasca, Jitia și Spulber se vor confrunta, de asemenea, cu averse și vijelii.

Similar, până la ora 18:00, județele Botoșani, Iași și Vaslui sunt sub incidența unui Cod Galben de vreme severă.

Localitățile vizate din județul Botoșani includ Albești, Ștefănești, Călărași, Avrămeni, Manoleasa, Santa Mare, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Hănești, Ripiceni, Românești, Mitoc și Adășeni. În județul Iași, avertizarea se aplică pentru Tomești, Holboca, Răducăneni, Popricani, Costuleni, Vlădeni, Ciortești, Comarna, Bivolari, Andrieșeni, Schitu Duca, Ungheni, Prisăcani, Victoria, Probota, Țigănăși, Trifești, Cozmești, Golăiești, Gorban, Dolhești, Aroneanu, Țuțora, Moșna, Grozești și Roșcani. În județul Vaslui, zonele afectate sunt Huși, Stănilești, Berezeni, Duda-Epureni, Pădureni, Codăești, Drânceni, Lunca Banului, Vetrișoaia, Bunești-Averești, Dimitrie Cantemir, Miclești, Boțești și Arsura.

Citește și: Atac în plină stradă, în Sectorul 1 al Capitalei! Un bărbat care încerca să prindă un hoț a fost lovit în cap cu un satâr

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Citește și: Gest emoționant înaintea primului meci fără Sorin Nazîru! Coechipierii au aprins lumânări la poarta unde obișnuia să apere

Avertizările transmise de ANM

Avertizările ANM menționează că aceste fenomene periculoase pot apărea și în județele Bacău, Suceava, Neamț și Vrancea, începând cu ora 16:35 și valabile până la ora 18:00. În județul Bacău, localitățile Oituz, Agăș, Ghimeș-Făget, Slănic-Moldova și Palanca sunt vizate.

În județul Suceava, zonele de munte de peste 1800 m altitudine și localitățile Vatra Dornei, Broșteni, Fundu Moldovei, Șaru Dornei, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Dorna-Arini, Iacobeni, Izvoarele Sucevei, Panaci, Poiana Stampei, Moldova-Sulița, Cârlibaba, Breaza, Coșna și Ciocănești sunt sub avertizare.

De asemenea, în județul Neamț, localitățile Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean și Dămuc sunt afectate, iar în județul Vrancea, pe lângă zona de munte, sunt vizate și localitățile Dumitrești, Sihlea, Slobozia Bradului, Ciorăști, Nereju, Tâmboești, Nistorești, Chiojdeni, Paltin, Vintileasca, Bălești, Bordești, Jitia, Spulber și Obrejița.

„Se vor semnala averse care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, posibil grindină de mici dimensiuni”, precizează ANM.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum șase ore, precizează ANM. Acest tip de avertizare este esențial pentru a informa rapid populația despre condițiile meteorologice severe și pentru a permite luarea măsurilor de precauție necesare.

Administrația Națională de Meteorologie își continuă eforturile de a monitoriza și comunica prompt orice modificare în condițiile meteo, asigurând astfel siguranța și bunăstarea cetățenilor.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.