Meteorologii ANM au emis cod galben, portocaliu și roșu de caniculă în România: Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius

Autor: Andrei Costanda

România va fi lovită de un val de căldură ce va afecta aproape toate județele

Un val de căldură severă afectează aproape întreaga țară, cu județul Timiș sub cod roșu, în timp ce restul teritoriului se confruntă cu temperaturi extreme, adesea tropicale, și disconfort termic major.

Duminică, aproape toată România se află sub avertizări meteorologice din cauza unui val de căldură care continuă să afecteze întreaga țară. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări pentru această perioadă, majoritatea regiunilor fiind sub cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Excepția o fac județul Tulcea și zona litorală a județului Constanța, care rămân în afara acestor avertizări.

Cod portocaliu pentru 10 județe și București

În restul țării, temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius, iar nopțile vor fi caracterizate de valori minime între 17 și 21 de grade Celsius, indicând nopți tropicale. Acest val de căldură va persista și în zilele următoare, ceea ce înseamnă că disconfortul termic nu va scădea prea curând.

Zece județe, alături de Capitală, se află sub Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.

Printre acestea se numără județele Arad, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Ilfov. În aceste zone, valul de căldură va fi extrem de puternic, temperaturile maxime atingând valori de până la 38 de grade Celsius. În plus, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, semnificând un disconfort termic accentuat. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime între 19 și 25 de grade Celsius.

Conform ANM, regiunile cele mai afectate vor fi sudul Banatului și al Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, precum și sud-vestul și centrul Munteniei. În aceste zone, locuitorii sunt sfătuiți să evite expunerea prelungită la soare, să se hidrateze corespunzător și să ia măsuri pentru a evita problemele de sănătate cauzate de caniculă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Citește și: Șoc în „Casa iubirii”! Antoni și Rebecca ajung la eliminare și se privesc în ochi pentru ultima dată! Nu ratați o nouă ediție incendiară din „Casa iubirii”, pe 18 august, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

Citește și: Cosmin, bărbatul care și-a salvat fiica de la înec în Jupiter, a fost găsit mort de scafandri. Trupul a fost recuperat după 48 de ore de căutări

Cod roșu pentru județul Timiș

Cea mai gravă situație este în județul Timiș, unde a fost emis un Cod roșu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Aici, temperaturile maxime vor atinge valori de 38-39 de grade Celsius, însoțite de un disconfort termic extrem, cu indicele temperatură-umezeală depășind, de asemenea, pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi de asemenea foarte calde, cu temperaturi minime între 19 și 25 de grade Celsius.

Vremea în București

Pentru municipiul București, duminică dimineața până luni, la ora 9:00, se anunță condiții meteorologice severe. Valul de căldură, canicula și disconfortul termic ridicat vor persista, cu o temperatură maximă în jurul valorii de 37 de grade Celsius și o minimă între 17 și 20 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

ANM continuă să monitorizeze situația și să ofere actualizări periodice și sfătuiește populația să urmeze recomandările de protecție în fața temperaturilor extreme. Persoanele în vârstă, copiii și cei cu probleme de sănătate sunt în mod special avertizați să fie atenți la expunerea la căldură. Valul de căldură va continua să afecteze România, iar locuitorii trebuie să fie pregătiți pentru zilele caniculare care urmează.

 


Culiță Sterp a avut parte de o întâmplare neobișnuită în timpul unei călătorii în Austria. Iată cum a ajuns artistul să plătească 320 de euro pentru o simplă apă.