Meteorologii ANM au emis cod portocaliu de furtuni și grindină urmat de temperaturi extreme de până la 38 de grade Celsius

Autor: Andrei Costanda

Codul portocaliu de furtuni și grindină va fi urmat de temperaturi ce depășesc pragul de caniculă.

Avertizări meteo severe pentru județele Brașov și Bacău: ploi torențiale, grindină și vijelii, urmate de un val de caniculă cu temperaturi de până la 38 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări nowcasting de cod portocaliu, care vizează numeroase zone din România. Meteorologii avertizează că aceste regiuni vor fi afectate de fenomene meteorologice severe, incluzând ploi torențiale, grindină și vijelii.

Ploi torențiale și grindină în județele Brașov și Bacău

Prima avertizare emisă de ANM se referă la județul Brașov și este valabilă în intervalul 17:55- 18:45.

Potrivit meteorologilor, în această perioadă se așteaptă averse torențiale care vor acumula cantități de precipitații între 25 și 40 de litri pe metru pătrat. De asemenea, se vor înregistra grindină de dimensiuni medii (între 2 și 4 centimetri), descărcări electrice și intensificări ale vântului. Localitățile vizate din județul Brașov sunt: Mândra, Șercaia, Comana, Părău și Ticușu. Aceste fenomene pot provoca pagube materiale și pot reprezenta un pericol pentru populație, motiv pentru care este necesară prudența maximă.

A doua avertizare de cod portocaliu vizează județul Bacău și este valabilă în intervalul 18:20- 19:15. Aici, ANM anunță averse torențiale care vor acumula tot între 25 și 40 de litri pe metru pătrat, grindină de dimensiuni medii, descărcări electrice și intensificări ale vântului, inclusiv vijelii. Localitățile vizate din județul Bacău sunt: Bacău, Mărgineni, Blăgești, Gârleni, Luizi-Călugăra, Stănișești, Buhoci, Sănduleni, Letea Veche, Parincea, Săucești, Măgura, Racova, Ungureni, Plopana, Hemeiuș, Scorțeni, Negri, Traian, Strugari, Prăjești, Filipeni, Tamași, Odobești, Colonești, Berești-Bistrița, Roșiori, Secuieni, Oncești, Izvoru Berheciului și Itești.

Populația din aceste localități este sfătuită să ia măsuri de precauție și să evite deplasările inutile în intervalele de timp menționate.

Citește și: Un ambulanțier sub influența alcoolului a lovit un pieton în București. Motivul este halucinant: „M-am certat cu soția”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Ce i-a spus Patrizia mamei sale înainte să fie luată de viitură. Mama tinerei susține că fiica ei se putea salva: „A așteptat-o pe Bianca, care nu știa să înoate”

Temperaturile vor atinge valori de 38 de grade Celsius

Pe lângă aceste avertizări de furtuni, ANM avertizează și cu privire la un val de caniculă care va afecta România la începutul săptămânii viitoare.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că temperaturile vor depăși pragul de caniculă, ajungând la valori de 37-38 de grade Celsius, în special în partea de sud și sud-est a țării. Aceasta a precizat că disconfortul termic va fi accentuat, iar valorile de temperatură vor începe să crească chiar din cursul zilei de astăzi.

„Astăzi contăm pe un ecart între 27 și 35 de grade Celsius.

Deja la ora 11:00, cele mai ridicate valori erau de 30 de grade la Roșiorii de Vede, București și Călărași. În restul zonelor de câmpie și chiar de podiș, consemnăm valori de peste 25-26 de grade, pragul unei zile de vară”, a explicat Elena Mateescu.