Meteorologii ANM au emis cod portocaliu și galben de averse torențiale și vijelii puternice în sudul și estul României

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 06 aug 2024, 11:19

România va fi lovită de instabilitate atmosferică în sudul și estul României

Sursa: PixaBay

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod galben și portocaliu pentru județele din sudul, sud-estul și nord-estul României, în contextul unor fenomene meteo extreme ce includ ploi torențiale, vijelii și grindină.

Administrația Națională de Meteorologie a transmis marți dimineață avertizări de cod galben și portocaliu, atenționând asupra unor fenomene meteo extreme care vor afecta mai multe județe din sudul, sud-estul și nord-estul țării. Conform prognozelor, locuitorii acestor regiuni se vor confrunta cu averse torențiale, vijelii puternice și căderi de grindină.

Cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică

Avertizarea de cod galben de instabilitate atmosferică este valabilă până marți la ora 20:00, acoperind cea mai mare parte a Munteniei, sudul și centrul Moldovei, precum și Dobrogea.

În aceste regiuni, meteorologii prevăd perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii, cu rafale ce pot ajunge la viteze de 50...60 km/h. Pe arii restrânse, este posibil să apară grindină. Cantitățile de apă estimate sunt de 15...25 l/mp, iar izolat, acestea pot depăși 30...40 l/mp.

De la ora 13:00, intră în vigoare și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată pentru județele Ialomița, Călărași, Constanța și Tulcea.

În aceste zone, se așteaptă intensificări ale vântului și vijelii cu rafale de 70...80 km/h. Fenomenele meteo extreme includ frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale. Cantitățile de apă pot ajunge la 25...40 l/mp, iar pe alocuri pot depăși 50...60 l/mp.

Citește și: Românii ce merg la mare pot primi amenzi de până la 1.200 de lei! Ce trebuie să știe turiștii înainte de a merge la stațiunile din România

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Citește și: Sabrina Voinea renunță la gimnastică după deciziile controversate din finala Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. Mama sportivei a făcut anunțul: „Nu mai vreau să mai aud de gimnastică!”

Prognoza meteo în Capitală

În București, valorile termice vor scădea comparativ cu zilele precedente, temperatura maximă estimată fiind în jurul valorii de 28 de grade Celsius.

Cerul va fi predominant noros, iar după-amiaza sunt așteptate intensificări ale vântului, cu viteze generale de 50...60 km/h. De asemenea, capitala va fi afectată de averse ce vor aduce cantități de apă de 10...15 l/mp, descărcări electrice și posibil grindină.

Autoritățile recomandă cetățenilor să fie precauți și să evite deplasările neesențiale în zonele afectate de avertizările meteo. În plus, se sugerează asigurarea obiectelor din gospodării care ar putea fi dislocate de vântul puternic și evitarea adăpostirii sub copaci în timpul furtunilor pentru a preveni accidentele provocate de descărcările electrice sau căderile de crengi.

Această perioadă de instabilitate atmosferică accentuată reprezintă un pericol semnificativ pentru regiunile vizate. Este esențial ca populația să urmărească actualizările meteorologice și să ia măsuri de siguranță adecvate.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.