Începând de luni, aproape întreaga țară va fi sub influența unor fenomene meteorologice extreme, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). De luni și până marți dimineață, la ora 3:00, sunt emise avertizări de cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, care vor afecta în mod semnificativ condițiile meteorologice din numeroase regiuni ale țării.
De la caniculă la ploi torențiale
Potrivit ANM, se așteaptă averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, acestea putând cauza daune și perturbații.
Codul galben va fi activ de la ora 12:00 a zilei de 3 iunie până la ora 3:00 a zilei de 4 iunie. În acest interval, în cea mai mare parte a țării se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică.
Extremitatea estică a țării nu va fi scutită de aceste fenomene, deși ele vor fi prezente pe arii mai restrânse.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Cod portocaliu de instabilitate atmosferică
Începând de la ora 15:00 a zilei de luni, un cod portocaliu de instabilitate atmosferică va intra în vigoare, rămânând valabil până marți la ora 3:00. Această avertizare acoperă Banat, Crișana, mare parte din Transilvania și Oltenia, precum și nord-vestul Munteniei. În aceste regiuni, vântul va sufla cu intensitate, atingând rafale de 60-80 km/h. Sunt prognozate vijelii și grindină de dimensiuni medii și, posibil, mari, averse torențiale și descărcări electrice frecvente. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și, izolat, pot depăși 50-60 l/mp.
În București, vremea va continua să fie călduroasă, cu un disconfort termic în creștere. După-amiaza, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, determinând un grad de instabilitate atmosferică accentuat. De asemenea, se așteaptă înnorări temporare, intensificări ale vântului cu viteze de 55-60 km/h, vijelii, grindină, averse și descărcări electrice. Temperaturile maxime vor rămâne ridicate, între 33 și 34 de grade Celsius, amplificând senzația de disconfort termic înainte de sosirea furtunilor.