Meteorologii ANM au emis Cod Roșu de caniculă în București și în mai multe județe din România

Autor: Andrei Costanda

România va fi lovită în acest weekend de un val de căldură, iar autoritățile au emis Codul Roșu de caniculă.

Sursa: PixaBay

Administrația Națională de Meteorologie emite avertizări de cod roșu pentru val de căldură persistent și intens, afectând Bucureștiul și alte județe în acest weekend.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de Cod Roșu pentru caniculă, valabile în zilele de sâmbătă, 22 iunie, și duminică, 23 iunie, afectând mai multe județe din Oltenia și Muntenia, inclusiv Capitala.

Avertizări de Cod Roșu

Sâmbătă, 22 iunie, județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș vor fi sub incidența unui val de căldură intens și persistent.

Temperaturile maxime vor atinge 38-39 de grade Celsius, în timp ce minimele nocturne vor rămâne în jurul valorii de 20 de grade, provocând nopți tropicale. Canicula va crea un disconfort termic deosebit de accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.

Duminică, 23 iunie, valul de căldură va persista și se va extinde în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și în municipiul București.

Temperaturile vor rămâne extrem de ridicate pentru a cincea zi consecutiv, atingând din nou 38-39 de grade Celsius. Minimele nocturne nu vor scădea sub 20 de grade, menținând condițiile de disconfort termic extrem, cu ITU peste pragul critic.

Citește și: El este românul care și-a pierdut viața încercând să ajute o familie a cărei mașină se defectase, în Italia. Bărbatul a lăsat în urmă doi copii

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Nicolae Stanciu a renunțat la tricoul cu numărul „10” pentru o cauză nobilă. Căpitanul naționalei a ales să îmbrace tricoul în care Olimpiu Moruțan ar fi trebuit să joace la EURO 2024

Avertizări de Cod Portocaliu

Pe lângă avertizările de Cod Roșu, ANM a emis și avertizări de Cod Portocaliu pentru val de căldură și disconfort termic accentuat în diverse regiuni ale țării:

21 iunie: Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și sud-vestul Munteniei vor experimenta temperaturi maxime între 33 și 36 de grade, cu nopți tropicale și ITU peste 80 de unități.

22 iunie: Banat, sudul Crișanei, majoritatea Transilvaniei și local Oltenia și Muntenia vor avea temperaturi maxime între 34 și 37 de grade, menținând condițiile de caniculă și disconfort termic.

23 iunie: Cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și local Oltenia vor înregistra maxime între 34 și 37 de grade, cu ITU critic și nopți tropicale.

Meteorologii avertizează că, la începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice ale țării. Având în vedere condițiile meteorologice extreme, autoritățile recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare, să consume suficiente lichide și să urmeze sfaturile specialiștilor pentru a preveni problemele de sănătate cauzate de caniculă.

Persoanele vârstnice, copiii și cei cu afecțiuni cronice sunt în mod special vulnerabili și trebuie să acorde o atenție sporită măsurilor de protecție împotriva căldurii extreme.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?