Meteorologii ANM au emis o avertizare de cod galben de ninsori: Se va depune un nou strat de zăpadă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 mar 2024, 11:47

Reprezentanții ANM au emis un cod galben de ninsori pentru mai multe regiuni ale țării.

Sursa: pexels.com

Reprezentanții ANM au emis un cod galben de ninsori pentru mai multe regiuni ale țării.

Un cod galben de ninsori, care va intra în vigoare pe timpul nopții, a fost emis de către reprezentanții ANM. Astfel, se preconizează că se va depune un nou strat de zăpadă, mai consistent.

Cod galben de ninsori emis de ANM

Meteorologii avertizează că vremea se va schimba brusc în următoarele ore în România, iar temperaturile vor scădea semnificativ, însoțite de precipitații abundente în unele regiuni.

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ninsori, care va intra în vigoare în timpul nopții, iar în unele zone de munte se prognozează depunerea unui strat consistent de zăpadă.

Conform informațiilor furnizate de ANM, începând de duminică la ora 10:00 și până luni seara la ora 20:00, va fi în vigoare o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ și vânt puternic în întreaga țară.

Se estimează că vor fi averse locale moderate, cu acumulări de apă de 10 până la 15 litri pe metru pătrat, iar în unele zone, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, cantitățile de apă pot ajunge la 25 până la 30 de litri pe metru pătrat.

În zonele montane, se prognozează precipitații mixte duminică, urmate de ninsori, iar stratul de zăpadă se va acumula treptat.

De asemenea, în Transilvania și nordul Dobrogei se pot semnala precipitații mixte pe arii restrânse.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de până la 21 de grade Celsius: Prognoza meteo pentru ziua de sâmbătă, 23 martie 2024

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Vântul va avea și el o intensificare temporară, cu rafale în general de 40 până la 50 de kilometri pe oră, iar în zona montană acestea pot ajunge la 60 până la 70 de kilometri

pe oră. De menționat este că se va produce și fenomenul de brumă, în special în vestul și nord-vestul țării, iar în regiunile intracarpatice și în zonele deluroase din sud acesta va fi mai accentuat în noaptea de luni spre marți.

Ninsorile vor fi însoțite de un vânt puternic

Pentru zonele montane din Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, meteorologii au emis un cod galben de ninsori, valabil până luni seară.

Se așteaptă că ninsorile vor fi însoțite de vânt puternic, cu viteze mai mari în zonele înalte, unde rafalele pot depăși 80 până la 90 de kilometri pe oră, determinând fenomene de viscol.

În Dobrogea, estul Munteniei, sud-estul Moldovei, vestul și sudul Olteniei și în sudul Transilvaniei, vântul va prezenta și el intensificări, cu viteze în general de 55 până la 65 de kilometri pe oră.

Citește și: Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 18-31 martie 2024: Când vom scăpa de frig și cum vor evolua temperaturile

Este recomandat ca populația să fie precaută și să se informeze constant cu privire la evoluția vremii, să evite deplasările în zonele afectate și să ia măsuri de precauție pentru a face față condițiilor meteorologice dificile.