Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 15 iulie – 12 august 2024: Un nou val de căldură, de lungă durată, va afecta toată țara

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 iul 2024, 14:53

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 15 iulie – 12 august 2024

Sursa: pixabay.com

Valul de căldură va persista și în perioada următoare. Cum va fi vremea în intervalul 15 iulie – 12 august 2024?

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 15 iulie – 12 august 2024, avertizând asupra unui val de căldură de lungă durată care va afecta întreaga țară. Ne așteaptă o vară toridă, cu temperaturi peste cele normale și precipitații deficitare în multe regiuni.

Prognoza meteo pentru perioada 15 iulie – 12 august 2024

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru perioada 15 iulie – 12 august 2024, anunțând un val de căldură de lungă durată care va afecta întreaga țară.

Conform previziunilor, vara aceasta va fi toridă, cu temperaturi mult peste valorile normale pentru această perioadă, în timp ce regimul pluviometric va fi variabil, cu tendințe spre deficit în multe regiuni. Actualizarea prognozei meteo scoate în evidență diferențele regionale în ceea ce privește temperaturile și precipitațiile.

Săptămâna 15- 22 iulie 2024

În această săptămână, valorile termice vor depăși constant media specifică pentru acest interval, acoperind întreg teritoriul României.

În regiunile sud-vestice, regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, însă în restul țării va fi deficitar.

Temperaturi: Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, cu o accentuare semnificativă în regiunile sudice. Astfel, locuitorii din sudul țării trebuie să se aștepte la zile extrem de calde, cu maxime care pot depăși frecvent 35°C.

Precipitații: Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în regiunile vestice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de valorile normale pentru această perioadă.

Aceasta înseamnă că, deși vor exista episoade de ploi, acestea vor fi rare și insuficiente pentru a compensa deficitul de apă.

Citește și: Alertă de vreme severă în România. Lista județelor afectate de Cod roșu de caniculă și furtuni violente

Săptămâna 22- 29 iulie 2024

Pentru săptămâna 22- 29 iulie, ANM prevede că temperatura medie a aerului va continua să fie ridicată, mai ales în sudul și sud-vestul țării.

Deși precipitațiile vor fi în general deficitare, este posibil să se înregistreze furtuni de vară izolate, care vor aduce temporar răcire și ploi torențiale.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Geta Sterp a pus-o pe mama Geta în fața unei întrebări dificile: „Care e mai harnică, fata sau nora?” Ce a răspuns mama Geta?

Temperaturi: Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale în regiunile sud-vestice, sudice și sud-estice. În aceste zone, valul de căldură va fi cel mai intens, cu posibile avertizări de caniculă.

Precipitații: Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile nordice, centrale și montane, iar în rest va fi apropiat de cel normal. Acest lucru sugerează că în majoritatea zonelor, lipsa precipitațiilor va accentua stresul hidric asupra culturilor agricole și vegetației.

Săptămâna 29 iulie- 5 august 2024

În săptămâna 29 iulie- 5 august, temperatura medie a aerului va continua să fie mai ridicată decât valorile normale pentru acest interval, în special în regiunile sud-vestice, sudice și sud-estice. În restul teritoriului, temperaturile vor fi, în general, apropiate de cele normale.

Temperaturi: Temperaturile medii vor fi mai ridicate în regiunile sud-vestice, sudice și sud-estice, menținându-se în limitele unui val de căldură. Astfel, perioadele de caniculă vor persista, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Precipitații: Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile nordice, centrale și montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă. Totuși, având în vedere temperaturile ridicate, cantitățile de precipitații pot fi insuficiente pentru a combate efectele secetei.

Săptămâna 5- 12 august 2024

Pentru săptămâna 5- 12 august, mediile valorilor termice se vor menține peste cele specifice pentru această perioadă, afectând întreg teritoriul României, cu o accentuare în regiunile sudice și sud-vestice.

Temperaturi: Temperaturile medii vor fi ridicate în toate regiunile, dar mai ales în sud și sud-vest. În aceste zone, valul de căldură va continua să fie resimțit intens, cu temperaturi maxime care pot atinge sau chiar depăși 40°C.

Precipitații: Cu excepția regiunilor sud-estice, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, restul teritoriului va avea un regim pluviometric cu tendință spre deficit. Aceasta este mai ales valabilă în zona Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali, unde seceta se poate agrava.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță ploi cu caracter torențial și condiții de grindină și vijelii: Care este prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 17 iulie 2024 în țară

Prognoza meteo emisă de ANM pentru perioada 15 iulie – 12 august 2024 indică o vară extrem de caldă, cu temperaturi mult peste media obișnuită și precipitații deficitare în majoritatea regiunilor. Acest val de căldură de lungă durată va aduce zile caniculare în toată țara, cu un impact semnificativ asupra sănătății populației, agriculturii și resurselor de apă. Este esențial ca locuitorii să fie pregătiți pentru aceste condiții meteo extreme, să evite expunerea prelungită la soare și să se hidrateze corespunzător. De asemenea, autoritățile trebuie să ia măsuri adecvate pentru a gestiona efectele valului de căldură și ale secetei prelungite.