Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Un nou val de căldură va lovi România la începutul lunii iulie

Autor: Andrei Costanda

Un nou val de căldură va lovi România la începutul lunii iulie.

Specialiștii ANM avertizează asupra unui nou val de căldură ce va aduce temperaturi extreme în România în următoarele săptămâni, cu maxime de până la 38 de grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat, vineri, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 25 iunie- 21 iulie 2024. Conform prognozei, România se va confrunta cu un val intens de căldură la începutul lunii iulie, în special în sudul și sud-estul țării, unde valorile termice vor depăși frecvent 37-38 de grade Celsius.

Prognoza meteo pentru 25 iunie- 8 iulie 2024

În perioada 25 iunie- 1 iulie 2024, meteorologii anunță că temperaturile vor fi mai ridicate decât mediile climatologice specifice acestei săptămâni pe întreg teritoriul țării. Abaterile termice pozitive vor fi mai accentuate în regiunile sudice. De asemenea, regimul pluviometric va fi excedentar în vestul, nord-vestul și extremitatea sud-vestică a României, în timp ce în restul țării se vor înregistra precipitații deficitare.

În săptămâna 1- 8 iulie 2024, se anticipează că temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în regiunile estice, sudice și sud-estice.

În schimb, în extremitatea vestică a țării, valorile termice vor fi ușor mai scăzute, iar în restul regiunilor vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, cu excepția regiunilor sud-estice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

Citește și: Cine este Alina, femeia care a fost găsită decedată pe bancheta din spate a unei mașini! Autorul crimei ar fi încercat să mascheze fapta cu un accident rutier

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Ceartă cu final tragic între două pensionare, în Gorj! O femeie a decedat după ce a fost împinsă în șanț de propria vecină

Prognoza meteo pentru 8- 21 iulie 2024

În intervalul 8- 15 iulie 2024, temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât normele climatologice în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul țării, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi, în mare parte, apropiate de mediile normale pentru această perioadă.

Pentru săptămâna 15- 21 iulie 2024, meteorologii prognozează temperaturi medii peste cele specifice acestei perioade în cea mai mare parte a țării, cu un accent deosebit pe regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în majoritatea regiunilor, conform estimărilor ANM.

Avertizări și recomandări din partea specialiștilor

Meteorologii avertizează că noul val de căldură de la începutul lunii iulie va aduce temperaturi extreme, care vor depăși 37-38 de grade Celsius la umbră. Aceasta va accentua disconfortul termic și poate avea efecte negative asupra sănătății populației. În plus, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină, în special în vest, nord-vest, centru, sud-vest și la munte.

Specialiștii recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea adecvată și folosirea mijloacelor de protecție solară. De asemenea, se recomandă ca persoanele vulnerabile, cum ar fi copii, vârstnici și cei cu afecțiuni medicale preexistente, să fie protejate de temperaturile extreme.