Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Urmează o perioadă cu ploi, furtuni și temperaturi în scădere

Autor: Cristina Mocanu

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Sursa: pixabay.com

Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru perioada 10 septembrie - 7 octombrie 2024.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, prognoza meteo actualizată pentru perioada 10 septembrie- 7 octombrie 2024. Potrivit specialiștilor, România se va confrunta cu o vreme schimbătoare, caracterizată de ploi, furtuni și o răcire progresivă a temperaturilor. În ciuda valorilor termice ridicate din debutul perioadei, ne putem aștepta la o scădere a temperaturilor, în special spre finalul lunii septembrie și începutul lunii octombrie.

Vremea între 10 – 16 septembrie 2024

În primele zile ale prognozei, vremea va fi relativ caldă în regiunile estice și nord-estice, unde temperaturile vor fi ușor mai ridicate decât media specifică acestei perioade. În schimb, în regiunile vestice și sud-vestice, valorile termice vor fi mai scăzute decât normalul perioadei.

Ploile vor juca un rol major în această săptămână, regimul pluviometric fiind excedentar în întreaga țară. Aversele, însoțite de descărcări electrice, vor fi frecvente în majoritatea regiunilor, în special în zonele montane și vestice.

În aceste zone, cantitățile de precipitații vor depăși local 20-30 l/mp. De asemenea, vântul va fi mai puternic în Banat și în zona Carpaților Meridionali, unde rafalele pot ajunge la 55-75 km/h.

Spre finalul săptămânii, temperaturile vor începe să scadă ușor, în special în regiunile vestice și centrale, odată cu un nou val de ploi care va afecta o mare parte a țării.

Prognoza pentru 16 – 23 septembrie 2024

În această perioadă, temperaturile medii vor fi în general în jurul valorilor normale pentru luna septembrie. Excepție vor face regiunile vestice ale țării, unde este posibil ca valorile termice să fie ușor mai scăzute decât media. Astfel, temperaturile maxime vor oscila între 24 și 30 de grade Celsius, cu ușoare variații de la o zi la alta.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Precipitațiile vor continua să fie excedentare, însemnând că regimul pluviometric va fi peste normalul perioadei în toată țara. Aceasta înseamnă că ne putem aștepta la ploi frecvente și moderate ca intensitate, în special în regiunile vestice și la munte, unde ploile vor fi mai abundente.

Citește și: ANM anunță răcirea bruscă a vremii și ploi în majoritatea regiunilor din țară: Care este prognoza meteo pentru intervalul 9-22 septembrie 2024

Vremea între 23 – 30 septembrie 2024

Spre finalul lunii septembrie, temperaturile vor rămâne în jurul valorilor normale pentru această perioadă. Aceasta înseamnă că nu vor exista fluctuații mari de temperatură, iar vremea va fi stabilă în majoritatea regiunilor țării.

În ceea ce privește precipitațiile, regimul pluviometric va reveni la normal pentru această perioadă, deși unele regiuni, în special cele montane și vestice, ar putea continua să înregistreze cantități ușor mai mari de ploi.

În general, vremea se va stabiliza, dar ploile vor rămâne prezente pe întreg teritoriul țării, deși nu vor fi la fel de intense ca în săptămânile anterioare.

Prognoza pentru 30 septembrie – 7 octombrie 2024

La începutul lunii octombrie, vremea se va stabiliza și mai mult, temperaturile medii fiind în general apropiate de valorile specifice pentru această perioadă a anului. În funcție de regiune, ne putem aștepta la maxime cuprinse între 18 și 25 de grade Celsius, iar minimele vor coborî spre valori de toamnă autentică.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi, de asemenea, normale pentru începutul lunii octombrie, ceea ce înseamnă că vor fi prezente în unele regiuni, dar nu vor predomina. Cel mai probabil, ploile vor fi mai frecvente în regiunile montane și de deal.

Citește și: Record de temperaturi mici în România în luna septembrie: Localitatea unde s-au înregistrat – 0,4 grade Celsius

Următoarele patru săptămâni aduc o toamnă plină de schimbări meteorologice. Dacă la început ne vom bucura de temperaturi relativ ridicate, în special în estul și nord-estul țării, ploile și furtunile vor fi omniprezente, afectând întreaga țară. Pe măsură ce ne apropiem de finalul lunii septembrie, temperaturile vor scădea, iar ploile vor deveni mai moderate, cu o stabilizare a vremii la începutul lunii octombrie.

Indiferent de regiunea în care te afli, umbrela și hainele de ploaie vor fi necesare în următoarea perioadă, iar temperaturile în scădere vor marca tranziția spre toamnă.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.