Meteorologii ANM au extins codul roșu de caniculă pentru 17 și 18 iulie: Alerte de vijelii în mai multe județe din țară

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 17 iul 2024, 11:08

Temperaturile termometrelor vor arăta valori record de până la 42 de grade Celsius

Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă pentru 18 iulie, cu temperaturi de până la 42 de grade, iar în paralel, codul galben de vijelii va aduce instabilitate atmosferică severă în jumătate de țară.

Meteorologii au anunțat prelungirea codului roșu de caniculă până joi, 18 iulie, prognozând temperaturi sufocante de până la 42 de grade Celsius în mai multe regiuni ale țării. Valul de căldură va afecta în special județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța.

Cod roșu de caniculă extins pentru 17 și 18 iulie

În aceste zone, temperaturile maxime vor varia între 38 și 41 de grade, în timp ce pe litoral se vor înregistra valori de 34-37 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi extrem de ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar minimele nocturne nu vor scădea sub 22-24 de grade, caracterizând astfel nopți tropicale.

În paralel, de miercuri, 17 iulie, de la ora 12:00, până joi, 18 iulie, ora 02:00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Avertizarea vizează zonele de munte, Banat, Crișana, Maramureș și jumătatea de nord a Moldovei, unde se vor manifesta intensificări ale vântului, vijelii cu rafale de 55-70 km/h, grindină, descărcări electrice și averse torențiale.

Cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și, izolat, pot ajunge la 40-50 l/mp. Instabilitatea atmosferică se va manifesta și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

Pe lângă codul roșu, joi, 18 iulie, va fi în vigoare și un cod portocaliu de caniculă în Banat, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Moldovei, unde valul de căldură va persista. Temperaturile maxime vor oscila între 35 și 38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat, cu ITU depășind pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice locale nu vor coborî sub 20 de grade, continuând astfel nopțile tropicale.

Citește și: Câți bani a făcut un șofer de ridesharing la festivalul Beach, please!: „Selly, să îți dea Dumnezeu sănătate”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Geta Sterp vorbește despre purtatul centurii de siguranță în timpul saricinii: „Eu îmi imaginam că dacă mă oprește poliția, o să îi arăt ceva de la medic cum că sunt însărcinată și scap ieftin.”

Citește și: Titularizare 2024. Proba scrisă are loc pe 17 iulie! Lista posturilor scoase la concurs

Temperaturi record de 42 de grade Celsius

Tot joi, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei și zona Carpaților Meridionali vor fi sub avertizare de cod galben de caniculă, cu temperaturi maxime de 33-35 de grade și ITU peste pragul critic de 80 de unități.

Minimele nocturne nu vor scădea sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Miercuri, 17 iulie, codul roșu va afecta Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și sudul Transilvaniei și al Crișanei, cu temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral între 33 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, cu ITU depășind 80 de unități, iar minimele termice nu vor scădea sub 22-24 de grade.

Tot miercuri, un cod portocaliu de caniculă va fi în vigoare pentru Maramureș, Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, unde valul de căldură va persista. Temperaturile maxime vor fi de 33-37 de grade, iar ITU va depăși 80 de unități. Minimele termice locale nu vor scădea sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

ANM avertizează că, în a doua parte a săptămânii, valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar canicula și disconfortul termic vor persista în jumătatea sudică a țării.