Meteorologii ANM au transmis avertizări de caniculă și disconfort termic în 12 județe și în Capitală: Temperaturile vor depăși pragul de 37 de grade Celsius

Autor: Andrei Costanda

Termometrele vor arăta temperaturi cu mult mai mari față de mediile normale pentru această perioada a anului

Meteorologii avertizează că temperaturile vor depăși 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat în București și 12 județe, pe 29 iulie.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un avertisment de cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat pentru luni, 29 iulie, ce vizează Capitala și 12 județe din România. Conform specialiștilor, temperaturile pot depăși 37 de grade Celsius, creând condiții de disconfort termic extrem.

Valul de caniculă revine în România

Avertizarea vizează în mod special regiunile Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei, unde se anticipează temperaturi mult peste mediile normale pentru această perioadă a anului.

Indicele temperatură-umezeală (ITU), care măsoară gradul de disconfort termic resimțit, este așteptat să atingă pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34-37 de grade Celsius, cu vârfuri mai ridicate în sudul Olteniei.

ANM precizează că în alte regiuni precum Banat, Crișana, estul Munteniei, Moldova și pe alocuri în Transilvania, temperaturile nu vor depăși 32-33 de grade Celsius, rămânând astfel sub nivelul critic de disconfort termic.

Județele afectate de acest cod galben de caniculă sunt Argeș, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea și municipiul București. În aceste zone, populația este sfătuită să ia măsuri pentru a se proteja de efectele caniculei, cum ar fi evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea corespunzătoare și utilizarea mijloacelor de protecție solară.

Citește și: Dan Negru, revoltat după ceremonia din deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris! „Au vrut să-și bată joc de Iisus”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Citește și: Crime învăluite în mister în Buzău: Un bărbat a fost găsit îngropat în curtea nașului și mama acestuia fără suflare în casă

Vreme caniculară în București

În București, vremea va fi caniculară în următoarele zile, cu temperaturi maxime de până la 36 de grade Celsius și disconfort termic accentuat.

Potrivit prognozei speciale emise de ANM pentru Capitală, perioada critică va fi între 29 iulie, ora 10:00 și 30 iulie, ora 10:00. În acest interval, indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80 de unități, iar cerul va fi variabil.

În București, seara și la începutul nopții există posibilitatea apariției unor manifestări specifice instabilității atmosferice, inclusiv averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade Celsius, iar cea minimă va fi între 17 și 19 grade Celsius.

Meteorologii recomandă locuitorilor din București și din județele afectate să fie vigilenți și să ia măsuri preventive împotriva efectelor caniculei. Este important să se evite deplasările inutile în orele de vârf ale caniculei, să se consume multe lichide și să se utilizeze haine lejere și de culoare deschisă pentru a reduce disconfortul termic.

 


Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.