Meteorologii ANM au transmis avertizări de furtuni violente în România. Valul de căldură rămâne în continuare valabil

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 18 aug 2024, 16:46

Avertizările de furtuni rămân valabile până dumincă seara

Sursa: Observator News

România se confruntă cu un dublu impact meteorologic: val de căldură intens și furtuni puternice, cu avertizări de cod galben, portocaliu și roșu emise de ANM.

Valul de căldură care a cuprins România în ultimele zile continuă să facă ravagii, în timp ce în anumite regiuni ale țării, furtuni violente aduc precipitații abundente și grindină. Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizările meteo, extinzând codurile de vreme severă pentru numeroase județe, acoperind atât pericolul caniculei, cât și al furtunilor puternice.

Cod galben de furtuni în România

Începând de duminică, ANM a emis un Cod galben de furtuni pentru regiunile Maramureș, nord-vestul Moldovei, Munții Apuseni și Carpații Orientali.

În aceste zone, se așteaptă averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibil grindină. În același timp, majoritatea țării se află sub incidența unui Cod galben de caniculă, iar zece județe, împreună cu municipiul București, sunt sub avertizare de Cod portocaliu din cauza valului de căldură intensă. În județul Timiș, temperaturile extrem de ridicate au determinat emiterea unui Cod roșu, cu maxime de până la 39 de grade Celsius și nopți tropicale cu minime de peste 25 de grade.

Avertizările pentru furtuni sunt în vigoare până la orele serii, incluzând județe precum Caraș-Severin, Hunedoara, Maramureș și Timiș. În aceste zone, se preconizează precipitații semnificative, cu acumulări între 15 și 40 de litri pe metru pătrat, însoțite de frecvente descărcări electrice, rafale de vânt de 50-70 km/h și, izolat, vijelii și grindină. ANM a emis și un Cod portocaliu pentru zonele cu risc mai mare de precipitații, precum Maramureș și Caraș-Severin, unde ploile torențiale ar putea depăși 35 de litri pe metru pătrat într-un interval scurt de timp.

Citește și: Tragedie într-o localitate din Buzău: O fetiță de șase ani a fost lovită mortal după ce a traversat neregulamentar strada

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Ar mai îmbrăca Oana Niculescu Mizil rochia de mireasă pentru a doua oară? „Sunt o femeie tânără, în putere, o femeie căreia îi place și viața.”

Citește și: Doliu în lumea cinematografiei! Alain Delon s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani

Valul de căldură rămâne valabil

Valul de căldură va continua și luni, când codurile portocaliu și roșu vor fi extinse pe arii mai mari. În sudul Banatului și al Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei, canicula va persista, cu temperaturi ce vor atinge 37-38 de grade Celsius și cu un disconfort termic extrem, indicele temperatură-umezeală depășind pragul critic de

80 de unități. Noaptea va rămâne tropicală, cu minime între 19 și 25 de grade, iar în județul Timiș, unde este valabil Codul roșu, maximele vor fi în jurul valorii de 39 de grade.

ANM a emis și o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă între orele 12.00 și 21.00, în județele Maramureș, Suceava, Neamț și parțial în Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Bacău, Cluj și Alba. În aceste regiuni, se așteaptă perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin averse torențiale și intensificări ale vântului, cu viteze la rafală de până la 70 km/h.

Astfel de fenomene se vor manifesta și în restul teritoriului, însă pe arii mai restrânse. ANM recomandă populației să ia măsuri de protecție și să fie atenți la evoluția vremii, având în vedere condițiile meteorologice severe din următoarele zile.

 


Continuă șirul dezvăluirilor și acuzațiilor în ”Casa iubirii”. Iată cum se apără Patrick în fața acuzațiilor aduse!