Meteorologii anunță o secetă extremă în România, provocând îngrijorare printre locuitori și fermieri deopotrivă. În sudul și estul țării, fântânile au secat, iar apa curentă este raționalizată în anumite localități. Această situație dramatică pune presiune pe rezervele de apă și amenință culturile agricole, evidențiind nevoia urgentă de măsuri de adaptare și suport.
România se confruntă cu o secetă extremă
Deși suntem abia la începutul verii, România se confruntă deja cu o secetă extremă. În sudul și estul țării, fântânile au secat, iar în unele localități oamenii au restricții pe timpul zilei la
Potrivit stirileprotv.ro, în localitatea Șopârlița din județul Olt, apa nu are presiune suficientă, astfel că oamenii își fac provizii pentru strictul necesar. Ei nu risipesc niciun strop și sacrifică de multe ori grădinile sau ghivecele cu flori. În Pârșcoveni, tot în județul Olt, administrația locală a impus restricții la apa curentă pe timpul zilei din cauza secetei severe.
Citește și: Cum ne protejăm de valul de căldură al lunii iunie?
Județul Dolj este și el grav afectat de secetă.
În luna mai au căzut doar 40 de litri de precipitații pe metru pătrat, la jumătate față de media anuală a lunii. Claudia Dunăreanu, director adjunct științific la Stațiunea de Cercetare Șimnic, a declarat că Oltenia se confruntă cu o secetă pedologică extremă, plantele fiind puternic stresate din cauza lipsei de apă. Nici floarea soarelui nu se bucură de condiții mai bune, existând riscul ca producția să fie slabă.Situația nu este mai bună nici în Iași, unde locuitorii din 51 de localități au apă curentă doar cu program. Societatea ApaVital a anunțat că nu poate asigura consumul în creștere din această perioadă, în condițiile în care consumul este de trei ori mai mare decât în alte perioade ale anului. Ioan Savin, purtător de cuvânt al societății ApaVital, a explicat că mulți utilizatori udă grădinile, ceea ce depășește capacitatea de furnizare a apei disponibile.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Anul 2024 va fi un an agricol foarte bun
Conform agro-meteorologilor ANM, România se confruntă cu o secetă pedologică extremă în jumătatea de sud-est a țării.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a declarat că, deși anumite zone sunt afectate de secetă, se așteaptă ca 2024 să fie un an agricol foarte bun. Suprafața calamitată până în prezent este de aproximativ 200.000 de hectare din cele aproape șapte milioane de hectare însămânțate în toamna anului trecut și în primăvara acestui an. Ministrul a precizat că vor fi alocate sume necesare pentru despăgubiri, în special în zonele Buzău, Galați și Vrancea, unde nu s-a putut iriga.“Eu cred că va fi un an agricol foarte bun din ceea ce am văzut prin deplasările în țară pe care le-am avut. Sunt anumite zone afectate de secetă şi deja am discutat în zona Buzău, o parte din Galați şi Vrancea, unde sunt suprafețe calamitate, pentru că au fost zone în care nu s-a irigat. Se așteaptă de la prefecturi constituirea Comitetului de situaţii de urgență, pentru, ca împreună cu direcțiile agricole şi cu celelalte instituţii implicate, să se întocmească procesele verbale de secetă. Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri, pentru că aşa trebuie să alocăm în perioada în care fermierii o duc greu şi pe perioada de secetă, dar, în rest, în țară, culturile sunt foarte bune. Nu cred că sunt calamitate mai mult de 200.000 de hectare din cele aproape șapte milioane de hectare însămânţate, culturi de toamnă şi de primăvară”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii.
În ciuda dificultăților cauzate de secetă, anul trecut România a obținut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone, în creștere față de 8,684 milioane de tone în 2022. De asemenea, producția de porumb boabe a fost de 8,522 milioane de tone în 2023, comparativ cu 8,037 milioane de tone în 2022. Suprafața cultivată cu porumb boabe în 2022 reprezintă 45,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%.
În concluzie, seceta extremă din România afectează grav atât gospodăriile, cât și agricultura. Românii sunt nevoiți să își facă rezerve de apă și să gestioneze cu atenție fiecare strop, în timp ce autoritățile și fermierii se luptă să minimizeze impactul acestei crize. Rămâne de văzut dacă condițiile meteo se vor îmbunătăți și dacă măsurile luate vor fi suficiente pentru a salva culturile și a asigura necesarul de apă pentru populație.