Potrivit Meteo România, aceste fenomene meteorologice vor afecta în special regiunile montane și zonele din centrul, nordul și sudul țării.
Citește și: Cod galben de ceață în prima zi din an! Meteorologii au anunțat lista zonelor afectate
Cod portocaliu de viscol puternic în zonele montane
Începând cu seara zilei de 2 ianuarie, ora 22:00, și până pe 3 ianuarie, ora 10:00, este în vigoare un cod portocaliu de viscol puternic pentru zonele montane, la altitudini de peste 1700 m.
În Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali, vântul va sufla cu rafale de peste 110-120 km/h, ceea ce va duce la viscol puternic și o vizibilitate extrem de scăzută, sub 50 de metri.
Cod galben pentru intensificări ale vântului în zonele montane și de câmpie
Pe lângă codul portocaliu, în perioada 2 ianuarie, ora 10:00, până pe 3 ianuarie, ora 12:00, va fi în vigoare și un cod galben care va afecta Carpații Orientali, Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Ce noi reguli se aplică pentru pensionari, de la 1 ianuarie? Acestea țin în special de impozitul la pensie
Aici, vântul va prezenta intensificări cu rafale ce vor atinge 60-90 km/h, iar viscolul va face ca zăpada să fie troienită, iar vizibilitatea va scădea semnificativ, sub 100 de metri.
De asemenea, rafale puternice de vânt se vor înregistra și în restul Carpaților Meridionali, în special la altitudini mari, pe parcursul zilei de 3 ianuarie.Totodată, în perioada 2-4 ianuarie 2025, vor cădea precipitații moderate cantitativ în vestul, nordul și centrul țării, care se vor transforma în ninsori în zonele montane. În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, vor predomina ploile, iar în Maramureș, Transilvania și jumătatea de nord a Moldovei vor fi precipitații mixte.
Citește și: Cod galben de ceață în ultima zi din an! Care sunt zonele afectate
La munte, va ninge abundent și se va depune un strat nou de zăpadă, cu grosimi de aproximativ 10-20 cm. În unele zone vor fi și depuneri de polei, iar cantitățile de apă vor ajunge la 10-15 l/mp și, izolat, vor depăși 20 l/mp.
Meteorologii au emis o avertizare pentru intensificări ale vântului în județele Bihor, Suceava și Neamț
În zona joasă a județelor Bihor, Suceava și Neamț, între 2 ianuarie, ora 12:00 și 3 ianuarie, ora 03:00, vântul va prezenta intensificări temporare cu rafale de 50-60 km/h. Aceste intensificări vor crea disconfort, mai ales în zonele de câmpie, unde vântul va afecta vizibilitatea și va duce la o senzație mai mare de frig.
Autoritățile meteorologice recomandă populației să fie atentă la condițiile meteo și să evite deplasările în zonele montane, acolo unde riscurile de viscol și scăderea vizibilității sunt extrem de mari. De asemenea, se recomandă asigurarea autovehiculelor și evitarea circulației pe drumurile montane, mai ales în timpul nopții și în zonele unde viscolul este prognozat să fie sever.