Meteorologii au emis o noua prognoza pentru urmatoarele doua saptamani! Iata cum va fi vremea de Boboteaza si de Sfantul Ioan si unde va ninge!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 02 ian 2018, 16:57

Administraţia Nationala de Meteorologie a anunţat cum va fi vremea în perioada 2-15 ianuarie 2017, estimarea fiind realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT
Temperatura aerului va fi in scadere in prima parte a intervalului, apoi va creste usor, dar valorile termice se vor menţine, în general, sub normele specifice perioadei. Pe parcursul primei saptamâni, maximele diurne vor scadea de la medii regionale de 6...7

grade, spre aproximativ -6 grade în zilele de 6 si 7 ianuarie, iar minimele nocturne se vor situa, în medie, între -9 si -3 grade, mai scazute în jurul datei de 7 ianuarie, când se vor înregistra -14...-15 grade. În cea de-a doua saptamâna, regimul termic se va menţine relativ constant, fiind caracterizat de medii ale valorilor maxime cuprinse între -2 si 1 grad si ale celor minime situate între -9 si -5 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata în perioada 4-5 ianuarie si din nou dupa data de 7 ianuarie.

CRISANA
In perioada 6-7 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasa îndeosebi noaptea si dimineaţa. Temperatura aerului, în scadere în prima parte a intervalului, apoi în crestere usoara si treptata, va avea valori sub cele climatologic specifice acestei perioade. În prima saptamâna, vor fi maxime termice cuprinse între -9 si -1 grad, mai ridicate în prima zi pâna la 5...6
grade si minime între -7 si -5 grade, mai scazute în intervalul 6 – 8 ianuarie, când se vor înregistra valori medii de -17...-13 grade. În a doua saptamâna a intervalului de prognoza nu se se vor situa între -3 si 1 grad, iar cele nocturne vor fi cuprinse între de -10 si -5 grade.
Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in jurul datei de 4 ianuarie si, din nou, intre 7 si 15 ianuarie.


TRANSILVANIA
Regimul termic diurn va avea o tendinţa generala de scadere în perioada 2-5 ianuarie, mai accentuata pe 6 si 7 ianuarie, când vremea va deveni geroasa, cu temperaturi maxime situate, în medie, în jurul valorii de -10 grade. Valorile nocturne vor creste în perioada 2-5 ianuarie, dar vor scadea accentuat pâna în dimineaţa zilei de 7 ianuarie, când se vor înregistra medii termice de aproximativ – 22 de grade.
Apoi temepraturile vor marca o crestere, dar pe întreg intervalul de prognoza, vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obisnuit în aceasta perioada. În a doua saptamâna a intervalului, se vor înregistra medii termice situate între -5 si -1 grad la valorile maxime diurne si între -14 si -8 grade, în general, la cele minime nocturne.

Probabilitate pentru precipitaţii va fi ridicata în cea mai mare parte a intervalului, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 4 ianuarie si, din nou, între 7 si 15 ianuarie.


MARAMUREŞ
Vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obisnuit în aceasta perioada din an, îndeosebi dupa data de 5 ianuarie. Nopţile si dimineţile vor fi geroase în intervalul 6-12 ianuarie, iar cele mai scazute minime nocturne se vor înregistra pe 6, 7 si 8 ianuarie. Vremea se va menţine geroasa si în cursul zilelor de 6 si 7 ianuarie, cu valori termice la amiaza situate în jurul a -12 grade. În medie, în prima saptamâna, pâna în data de 5 ianuarie vor fi maxime cuprinse între -4 si 1 grad si minime între -10 si -5 grade, apoi maxime cuprinse între -12 si -6 grade si minime între -21 si -15 grade. Regimul termic mediu din cea de-a doua saptamâna a intervalului de prognoza va fi caracterizat de temperaturi diurne cuprinse între -7 si -2 grade si nocturne între -14 si -8 grade.
Se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului de prognoza, dar probabilitatea ca acestea sa fie mai însemnate cantitativ si pe arii mai extinse va fi mai ridicata în perioada 4-5 ianuarie si, apoi, între 7 si 14 ianuarie.

MOLDOVA
În primele trei zile ale intervalului, valorile termice vor apropiate de cele normale ale perioadei, cu medii ale maximelor cuprinse între 2 si 5 grade si ale minimelor între -7 si -5 grade. Din 5 ianuarie vremea se va raci accentuat, astfel încât va deveni deosebit de rece în zilele de 6 si 7 ianuarie, când vor fi maxime în medie între -10 si -8 grade si chiar geroasa în timpul nopţilor de 6, 7 si 8 ianuarie, cu minime ce se vor situa în medie între -16 si -12 grade.
Desi temperaturile vor creste usor începând cu ziua de 8 ianuarie, pâna la sfârsitul intervalului acestea se vor menţine sub mediile regionale, cu maxime înre -3 si -1 grad si minime între -10 si -6 grade Celsius.
In perioada 4- 7 ianuarie doar izolat si trecator pot aparea fulguieli, iar începând cu 8 ianuarie, local si temporar va ninge slab.

DOBROGEA
Pâna pe 5 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice regionale, cu maxime cuprinse între 3 si 5 grade si minime între -4 si -1 grad. Apoi, vremea se raci accentuat si va deveni deosebit de rece în zilele de 6 si 7 ianuarie când se vor înregistra temperaturi diurne în medie în jurul a -8 grade si chiar geroasa în nopţile de de 6, 7 si 8 ianuarie, cu minime medii între -14 si -12 grade. Începând cu ziua de 8 ianuarie, valorile termice vor creste din nou si pâna la sfârsitul intervalului se vor menţine apropiate de cele normale. Astfel, maximele se vor situa în medie între -2 si 2 grade, iar cele minime între- 6 si -2 grade Celsius.
In intervalul 5- 6 ianuarie pe arii restrânse mici vor fi precipitaţii slabe, iar începând cu 8 ianuarie acestea se vor semnala local si temporar.

MUNTENIA
În prima zi vremea va fi calda, cu temperaturi diurne în medie în jurul valorii de 8 grade, apoi pâna pe 5 ianuarie, apropiata de normalul perioadei, cu maxime între 4 si 6 grade. În schimb, în zilele de 6 si 7 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori medii în jurul a -6 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Începând cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor creste din nou si, pâna la sfârsitul intervalului, se vor menţine apropiate de cele normale pentru aceasta perioada si se vor situa între 0 si 2 grade Celsius. Minimele termice vor fi cuprinse, în medie, între -8 si -5 grade, exceptând nopţile de 7 si 8 ianuarie, când vor coborî spre -15...-14 grade.
In jurul datei de 5 ianuarie pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, iar începând cu data de 8 ianuarie acestea se vor semnala local si temporar.

OLTENIA
În prima zi vremea va fi calda, cu temperaturi diurne în medie în jurul valorii de 9 grade, apoi pâna pe 5 ianuarie, apropiata de normalul perioadei, cu maxime între 3 si 5 grade. În schimb, în zilele de 6 si 7 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori medii în jurul a -5 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Începând cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor creste din nou si, pâna la sfârsitul intervalului de prognoza, se vor menţine apropiate de cele normale, fiind cuprinse, în medie, între -1 si 2 grade. Minimele termice se vor situa între -8 si -3 grade, exceptând nopţile de 7 si 8 ianuarie, când vor coborî spre valoarea medie de -14 grade.
In jurul datei de 5 ianuarie vor fi precipitaţii slabe pe arii restrânse, iar începând cu 8 ianuarie, acestea se vor semnala la nivel local.

LA MUNTE
Exceptând prima zi a intervalului de prognoza, când se va înregistra o medie a temperaturilor diurne de aproximativ -1 grad, în restul intervalului regimul termic se va situa sub cel climatologic normal pentru aceasta perioada. Astfel, valorile maxime vor fi cuprinse între -8 si -4 grade, iar în zilele de 6 si 7 ianuarie vor scadea spre -18...-16 grade. Nopţile vor fi geroase, fiind caracterizate de minime termice cuprinse, în medie, între -14 si -8 grade, iar pe 6, 7 si 8 ianuarie temperaturile nocturne vor coborî pâna la valori medii situate între de -21 si -16 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii, predominant sub forma de ninsoare, va fi ridicata pe 4 si 5 ianuarie si, din nou, dupa data de 7 ianuarie. În restul intervalului doar pe arii restranse si trecator va ninge slab.
 

 

Taguri:

Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.