Meteorologii au emis primul cod roșu în România! Furtunile dezastruoase au lovit mai multe județe din țară

Autor: Andrei Costanda

Primul cod roșu a fost emis în România, avertizări de fenomene extreme.

Sursa: Monitorul Cluj

Furtunile puternice au făcut ravagii în multe părți ale țării, provocând distrugeri masive și lăsând mii de oameni fără curent electric.

Luni, România a fost lovită de furtuni severe care au afectat majoritatea regiunilor, marcând primul cod roșu de vreme severă din acest an. În județul Mureș, o furtună violentă a cauzat distrugeri masive, smulgând acoperișurile a zeci de case și lăsând locuitorii fără curent electric. În Harghita, vântul puternic a doborât zeci de copaci, provocând pagube semnificative. Un panou publicitar a fost luat pe sus și a căzut peste un trecător, agravând și mai mult situația.

Distrugeri masive în județul Mureș

În satul Mureni din județul Mureș, furtuna a început în jurul orei 17:00, când o ploaie torențială de scurtă durată, însoțită de vânturi puternice de peste 90 km/h, a smuls acoperișurile a peste 30 de case. Grindina, care a atins în unele locuri o grosime de 30 cm, a distrus grădinile localnicilor.

„Să venim repede că ne-a descoperit casa. Tot în casă, tavanul căzut jos, apă. Nu mai este nimic, plouă în casă”, a relatat un localnic afectat.

Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea și au trimis mesaje RO-Alert în zonă, însă efectele furtunii au fost devastatoare. Locuitorii s-au adăpostit în casele lor, rămase fără curent electric, până când vijelia s-a calmat.

În comuna Vânători, doi copaci s-au prăbușit pe calea ferată și pe o alee pietonală, agravând situația și mai mult.

În județul Harghita, furtuna și vântul puternic au provocat distrugeri similare. Zeci de copaci au fost doborâți, iar mai multe locuințe au fost inundate în Odorheiu Secuiesc. Locuitorii au primit și aici mesaje RO-Alert, dar furtuna a lăsat orașul fără curent electric, după ce copacii căzuți au rupt firele stâlpilor electrici.

În parcarea unui centru comercial, un panou publicitar a fost luat de vânt și a lovit un trecător de 69 de ani, rănindu-l grav.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Cu ce se ocupa mama lui Radu Mazăre pe vremea lui Ceaușescu. A avut funcții importante

Citește și: Cine este românul care a încasat un milion de euro după ce Real Madrid a câștigat finala Ligii Campionilor

Mașini și case avariate în întreaga țară

În întreaga regiune, copacii doborâți au blocat drumuri și au avariat case și mașini parcate.

Peste 10.000 de oameni din 41 de localități au rămas fără energie electrică din cauza furtunii. În Vaslui, sistemul de preluare a apelor pluviale a fost copleșit în doar 20 de minute, inundând mai multe străzi.

Fenomenele meteorologice extreme de luni au afectat aproape jumătate din țară. Până în noaptea trecută, a fost în vigoare un cod portocaliu de vreme severă în Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei.

Aceste evenimente au reamintit tuturor de fragilitatea infrastructurii în fața fenomenelor meteo extreme și au subliniat necesitatea unor măsuri mai bune de prevenire și gestionare a dezastrelor naturale. Autoritățile continuă să monitorizeze situația și să acorde sprijin locuitorilor afectați, în timp ce echipele de intervenție lucrează pentru a restabili electricitatea și a curăța drumurile de copacii căzuți.