Meteorologii au emis un cod galben și portocaliu de vânt, viscol și polei! Lista județelor afectate de vremea severă

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 16 dec 2024, 11:23

Meteorologii au emis un cod galben și un cod portocaliu de vânt, polei și viscol.

Sursa: Pexels

Meteorologii au emis avertizări de vreme severă în mai multe județe și în Capitală, începând de luni la ora 10:00.

Începând de luni, 16 decembrie, la ora 10:00, o mare parte din țară, inclusiv Capitala, va fi sub avertizări meteorologice de cod galben și portocaliu, valabile până marți, 17 decembrie, la ora 21:00.

Citește și: Meteorologii au emis un Cod galben de vreme rea! Care sunt județele afectate de vânt și viscol

Meteorologii au emis un cod galben de intensificări ale vântului, polei și viscol

Potrivit observatornews.ro, regiunile vizate vor experimenta fenomene meteorologice severe, precum intensificări ale vântului, viscol și polei, iar în zonele montane, în special la altitudini mari, vântul va atinge rafale extrem de puternice, care vor depăși 120 km/h.

Citește și: Ninge de Crăciun în București: Meteorologii AccuWeather anunță cum va fi vremea de sărbători

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben care vizează zona montană și alte regiuni ale țării.

La munte, vântul va sufla cu intensificări de până la 60-90 km/h, iar în zonele de altitudine mare, începând de luni și până marți seara, se vor înregistra rafale care vor atinge viteze de 120 km/h.

Aceste condiții meteorologice vor duce la formarea de polei în zonele de munte și în alte regiuni, în timp ce precipitațiile mixte vor favoriza depunerea de gheață pe drumuri și suprafețe.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

În zonele montane va fi valabil un cod portocaliu de viscol și vânt

La altitudini mai mari de 1600 m, în Carpații Orientali și Meridionali, este valabil un cod portocaliu de viscol puternic.

Aici, vântul va viscoli zăpada depusă în zilele precedente, iar vizibilitatea va fi sever afectată, creând condiții periculoase pentru circulație.

De asemenea, în regiunile joase, în Dobrogea, nordul Moldovei, Crișana, în mare parte din Muntenia și în sudul Olteniei și Transilvaniei, se vor înregistra intensificări ale vântului, cu rafale ce vor atinge 50-60 km/h, iar local și în restul țării vântul va sufla cu viteze mai mici, dar încă semnificative, de 40-50 km/h, notează sursa menționată anterior.

Citește și: Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: Meteorologii ANM anunță când scăpăm de precipitații și când apare soarele

Vremea se va caracteriza printr-o intensificare a vântului în majoritatea regiunilor, iar cerul va fi predominant noros în vestul, centrul și nordul țării. Pe parcursul zilei de luni și marți, vor cădea precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în majoritatea zonelor montane, dar și în câteva zone de câmpie și dealuri din Maramureș, Transilvania și Crișana.

În primele ore ale intervalului, se va înregistra ninsoare, urmată de ploi și lapoviță. Totodată, se vor înregistra condiții de polei în zonele montane, iar pe arii restrânse în restul teritoriului.

Temperaturile vor fi deosebit de scăzute, cu maxime cuprinse între 0 și 9 grade Celsius și minime între -1 și 5 grade Celsius. În zonele montane, valorile termice vor fi mai scăzute, iar riscul de polei va crește considerabil. Izolat, va apărea și ceața, iar viscolul din zonele înalte va face ca drumurile montane să devină extrem de periculoase, punând în dificultate atât traficul rutier, cât și deplasarea turiștilor.

În aceste condiții, autoritățile recomandă prudență maximă în zonele afectate de condițiile meteo severe și evitarea deplasărilor în zonele montane și în zonele unde vântul va atinge viteze periculoase.