Meteorologii avertizeaza: vin vijeliile peste Romania! COD PORTOCALIU de furtuna si vant - iata ce zone sunt afectate

Autor: B.M.
Actualizat: 20 sep 2017, 11:15

Administratia Nationala de Meteorologie a emis un cod portocaliu de furtuna si vant.

In intervalul 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 06 in judetele: Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea si Bacau instabilitatea atmosferica va fi deosebit de accentuata si pe arii extinse se vor inregistra cantitati importante de apa cuprinse, in general, intre 50 si 70 l/mp.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis si o avertizare cod galben de vant si furtuna.

In cea mai mare parte a tarii vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse torentiale, caderi de grindina si descarcari electrice.

In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor depasi 25... 30 l/mp si cu precadere in nord-vestul tarii si in zona Carpatilor Occidentali pe arii restranse 50...60 l/mp.

Temporar vantul va avea intensificari cu viteze care la rafala vor atinge 55...60 km/h, iar in timpul ploilor vor fi rafale de peste 65...70 km/h si vijelii.

Masuri preventive in Bucuresti

Conform ANM, in Bucuresti, in jurul pranzului vor incepe modificari ale vremii, iar dupa ora 18:00 vantul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind intre orele 20:00 si 3:00, cand vantul poate lua aspect de vijelie, cu viteze intre 55 si 65 de kilometri pe ora.

Precipitatiile vor fi de 25 de litri/pe metru patrat, putand sa ajunga in unele cartiere si la 35 l/mp, cantitati ce vor fi inregistrate pe o durata scurta de cel mult doua ore. 

Vantul va mai avea intensificari pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge pana la cele mult 40- 50 de km/ora. Din cauza avertizarii scolile si liceele din Capitala ar putea avea program miercuri doar pana la ora 18.00.

Primarul general Gabriela Firea a declarat miercuri, in cadrul comandamentului de pregatire a masurilor necesare pentru protejarea populatiei in cazul producerii in Bucuresti a fenomenelor meteo extreme, ca va solicita Inspectoratului Scolar sa ia legatura cu toate liceele si scolile care au program dupa-amiaza sa vada in ce masura elevii si liceenii pot sa

ajunga mai devreme acasa.

"Adresez rugamintea Inspectoratului Scolar sa ia legatura cu toate liceele si scolile care au program dupa-amiaza sa vada in ce masura elevii si liceenii pot sa ajunga mai devreme acasa astfel incat ora 20.00 sa-i prinda totusi acasa si nu in statia de autobuz si pe strada", a declarat primarul general, Gabriela Firea.

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.