Meteorologii britanici emit prima avertizare „roșie” pentru căldură excepțională, în condițiile în care recordurile istorice sunt pe cale să fie doborâte

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 15 apr 2023, 04:55

Meteorologii britanici emit prima avertizare „roșie” pentru căldură excepțională, în condițiile în care recordurile istorice sunt pe cale să fie doborâte

Sursa: PixaBay

Temperaturile din Marea Britanie sunt așteptate să atingă maxime istorice la începutul săptămânii viitoare, ceea ce a determinat guvernul britanic să emită pentru prima dată o avertizare „roșie”.

Aerul condiționat, deși este mai frecvent întâlnit în zonele mai calde ale lumii, este extrem de rar văzut în casele din Marea Britanie, deoarece temperaturile de acolo sunt, de obicei, mai scăzute în timpul verii.

Temperaturi extreme în Marea Britanie. Meteorologii au emis avertizare „roșie”

„Se așteaptă ca o căldură excepțională să afecteze o mare parte a Angliei la începutul săptămânii viitoare”, a declarat vineri, într-un comunicat de presă, Met Office din Marea Britanie, menționând că temperaturile vor atinge în unele locuri valori de 30 de grade Celsius (aproximativ 100 de grade Fahrenheit), putând urca până la 40 de grade Celsius.

Citeste si: Prognoza meteo sâmbătă, 16 iulie 2022: Caniculă, dar și furtuni și ploi torențiale! ANM emite avertizare!

Această primă avertizare roșie de căldură extremă din istorie acoperă părți din centrul, nordul, estul și sud-estul Angliei pentru zilele de luni și marți ale săptămânii viitoare, când temperaturile vor fi cele mai ridicate.

Avertizarea include Londra.

„Nopțile vor fi, de asemenea, probabil excepțional de calde, în special în zonele urbane”, a declarat în comunicat meteorologul Paul Gundersen, de la Met Office.

„Acest lucru este posibil să ducă la efecte pe scară largă asupra oamenilor și a infrastructurii. Prin urmare, este important ca oamenii să își planifice căldura și să ia în considerare schimbarea rutinelor lor. Acest nivel de căldură poate avea efecte negative asupra sănătății”.

Încălzirea globală afectează din ce în ce mai tare omenirea

Încălzirea globală afectează din ce în ce mai tare omenirea
[Sursa: PixaBay]

„Într-un studiu recent, am constatat că probabilitatea apariției unor zile extrem de călduroase în Marea Britanie a crescut și va continua să crească pe parcursul acestui secol, urmând ca cele mai extreme temperaturi să fie observate în sud-estul Angliei”, a declarat

Nikos Christidis, cercetător în domeniul atribuirii climei la Met Office, citat de CNN.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

În SUA, până la 12 iulie au fost stabilite 79 de recorduri istorice de temperaturi maxime, comparativ cu doar cinci recorduri istorice de temperaturi minime, potrivit datelor Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA. La nivel mondial, au fost doborâte 150 de recorduri de căldură din toate timpurile, față de doar 18 recorduri de răcoare.

Gabriel Vecchi, climatolog și profesor de geoștiințe la Universitatea Princeton, a declarat pentru CNN că acesta este un semnal al crizei climatice, iar faptul că temperaturile extreme de căldură le depășesc pe cele extreme de răcoare a fost o tendință notabilă în ultimii ani.

Citeste si: Invazie de insecte în România, din cauza secetei. Cât de periculoase sunt

„Este ceea ce te-ai aștepta de la o încălzire planetară care a fost determinată în mare parte de gazele cu efect de seră; aceasta este acum lumea în care trăim”, a declarat Vecchi pentru CNN, menționând că „este corect să credem că aproape fiecare val de căldură pe care îl vedem acum are o anumită influență din cauza încălzirii globale”.

Oamenii de știință de la nivel mondial au concluzionat anul trecut că, cu fiecare fracțiune de grad de încălzire, efectele crizei climatice se agravează. Tipurile de vreme extremă cu care s-a confruntat lumea vara trecută- de la incendiile din SUA și Grecia la inundațiile din China și Germania- vor deveni tot mai severe și mai frecvente.
În timp ce fenomenele de căldură extremă ar continua să apară și fără schimbări climatice, creșterea intensității și frecvenței acestor fenomene în ultimele decenii a fost legată de creșterea emisiilor de combustibili fosili și de încălzirea globală observată.

„Cele mai ridicate temperaturi înregistrate în Marea Britanie tind să apară atunci când vremea noastră este influențată de mase de aer din Europa continentală sau din Africa de Nord, așa cum va fi în weekend”, a declarat McCarthy într-un comunicat. „Există deja o încălzire puternic încorporată din cauza schimbărilor climatice pe continent, care crește probabilitatea de a contesta recordul de temperatură existent în Marea Britanie”.