Metoda legală prin care îți poți reduce rata la bancă. Ordonanța de Urgență care vine în sprijinul românilor afectați de ROBOR

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 16 feb 2023, 02:20

Românii pot plăti rate mai mici la bancă

Sursa: PixaBay

Vești bune pentru românii care au rate la bancă. Există o metodă legală prin care rata de la bancă se poate reduce semnificativ. Care este Ordonanța de Urgență care vine în sprijinul românilor afectați de ROBOR.

Românii care au rate la bancă pot beneficia de prevederile legale ale Ordonanței de Urgență OUG 19/2019 pentru a obține o reducere semnificativă a ratelor bancare. Vezi ce trebuie să faci ca în 60 de zile să plătești o rată mai mică la bancă.

Citeste si: Vouchere de 500 de lei valabile 7 zile. Vezi cum s-au modificat condițiile de acordare a voucherelor din programul RABLA electrocasnice 2022 și cum poți beneficia de ele

Cum îți poți reduce rata la bancă

Românii au dreptul legal de a solicita băncilor schimbarea indicelui ROBOR cu IRCC, în formula de calcul a dobânzilor variabile, fapt care ar avantaja semnificativ debitorii, în condițiile în care, în prezent rata ROBOR este cu cu aproape 67% (4 puncte procentuale) peste IRCC, arată mai mulți specialiști consultați de Economica.  

Ultimele date ale BNR arată că ROBOR la trei luni era cotat la 5,44%, ROBOR șase luni era 5,59%, în timp ce indicele IRCC, calculat trimestrial, era doar 1,86%. 

Vezi cum poți să plătești o rată mai mică la bancă după 60 de zile de la solicitarea acestui lucru. 

În 60 de zile poți să plătești o rată mai mică la bancă 

IRCC este un indicator care se calculează la fiecare trei luni și reprezintă, practic, o medie a dobânzilor la care se fac tranzacțiile efective pe piața monetară.

ROBOR este calculat zilnic și reprezintă cotațiile pe care băncile le anunță pe piață. 

Românii cu rate la bancă pot beneficia de o prevedere a Ordonanței de Urgență OUG 19/2019, iar după 60 de zile pot plăti o rată mai mică la bancă. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

O prevedere din Ordonanța de Urgență (OUG) 19 din 2019 arată că băncile sunt obligate să răspundă cererilor formulate în acest sens de către clienți într-un termen de 60 de zile, explică Alina Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), pentru economica.net. 

” În peste 98% dintre zilele lucrătoare din mai 2019 și până în prezent, valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 3M (ROBOR la 3 luni), iar în peste 99% dintre ele valoarea indicelui IRCC a fost inferioară indicelui ROBOR 6M (ROBOR la șase luni).

Aceste rezultate vin să dovedească o dată în plus justețea deciziei luate de Guvern în 2019 de a se trece de la un indice calculat pe baza cotațiilor la un indice calculat pe baza tranzacțiilor efective, principiu care a fost susținut întotdeauna de AURSF.

Citeste si: Pensionare 2022: Limita de vârstă pentru pensionare în 2022. Cum poți să ieși la pensie anul acesta

Consumatorii care au luat credite în lei din mai 2019 și până astazi cu dobanzi variabile au beneficiat de avantajul indus de IRCC, însă foarte mulți dintre cei care au încheiat contractele de credit anterior lunii mai 2019 sunt în continuare afectați de nivelurile superioare ale ROBOR față de IRCC și continuă să plătească rate mai mari la creditele contractate. AURSF îi informează pe consumatorii care mai au contractele de credit exprimate în funcție de ROBOR că  au dreptul legal de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC, în baza unei cereri formulate, la care instituțiile de credit au obligația să răspundă în termen de maximum 60 de zile și să încheie un act adițional cu consumatorii” a declarat președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF).