Metoda prin care românii își pot achiziționa mâncare cu 70% mai ieftină în București

Author: Andrei Costanda

Românii își pot cumpăra cu câteva ore înaintea încheierii programului alimente mai ieftine.

Sursa: Economica.net

O inițiativă de reducere a risipei alimentare permite bucureștenilor să achiziționeze mese la prețuri mult mai mici, încurajând sustenabilitatea și economisirea.

Odată cu implementarea legii anti-risipă, tot mai multe supermarketuri, restaurante și hoteluri din Capitală au început să vândă alimentele rămase la sfârșitul programului la prețuri reduse semnificativ. Seara, prețurile la alimente pot fi cu până la 70% mai mici comparativ cu dimineața sau prânzul.

Aplicații care reduc risipa alimentară

Un exemplu concret vine din partea hotelurilor care, la sfârșitul programului de mic dejun, oferă acest serviciu la doar o treime din prețul inițial. La un hotel din București, clienții care folosesc aplicațiile dedicate pentru salvarea mâncării pot plăti doar 30 de lei pentru un mic dejun care ar costa în mod normal 100 de lei. Aceste aplicații, populare și în alte țări europene, sunt acum tot mai utilizate și în România, oferind oportunități pentru citybreak-uri mai ieftine.

Sânziana, un utilizator fidel al acestor aplicații, apreciază foarte mult inițiativa, găsind-o practică și avantajoasă.

„Este păcat de mâncare, sunt oferte fel și fel și dacă ești un om care e foarte mult în mișcare, descoperi locații noi. Am folosit-o și în Milano și în Londra”, spune ea.

Mincho Pachikov, manager de hotel, subliniază beneficiile acestei inițiative pentru ambele părți: „Este deopotrivă un câștig atât pentru hotel, cât și pentru bucureșteni. Avem alte câteva piețe în Europa unde sunt deja câțiva ani, deci este o practică bună cu care am venit aici în România.”

Aceeași strategie este adoptată și de alte localuri. De exemplu, la un restaurant cunoscut pentru ciorbele sale, clienții care comandă după ora 20:00 pot beneficia de prețuri reduse, mâncând cu doar 9 lei. Alex Mantello, marketing manager al restaurantului, a observat o creștere semnificativă a vânzărilor de seară: „Avem o medie de 100 de comenzi pe restaurant. Vânzările au crescut în fiecare seară, ceea ce este foarte bine, putem să observăm că tendința românilor să fie sustenabili este pe piață.”

Citește și: Românii urmează să fie notificați prin SMS când le va expira buletinul: Proiectul de lege a trecut de Senat

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În România au fost lansate mai multe aplicații care ajută la combaterea risipei alimentare.
[Sursa: Parlamentul European]

Citește și: Alexandra, dispusă să cunoască un alt bărbat din Casa iubirii? Gagea dezvăluie ce așteptări are de la fosta iubită. Urmăriți o nouă ediție a emisiunii, marți, 4 iunie, de la 10:00 și de la 16:30, la Kanal D

Mâncarea care se apropie de expirare nu este nocivă

În același timp, unele hipermarketuri au început să vândă pui rotisat la jumătate de preț în ultimele două ore de activitate. Popularitatea aplicațiilor care salvează mâncare a crescut rapid, numărul utilizatorilor dublându-se într-un timp scurt.

Gregoire Vigroux, CEO-ul unei astfel de aplicații, menționează: „Consumatorul face comandă prin aplicația noastră și se duce în locul respectiv pentru un pachet cu alimente la un preț redus între 50 până la 80%. În România suntem în București, Cluj și Brașov, dar ne vom extinde în toată țara foarte curând.”

Alexandru Țurcanu, country manager al aplicației, adaugă: „În numai două luni de la lansarea pe piața din România, am ajuns la peste 120 de parteneri în București.”

Specialiștii subliniază că una dintre provocările acestei inițiative este percepția greșită a consumatorilor asupra mâncării aproape de termenul de expirare.

Elena Filip, specialist retail, explică: „Poate așa am fost învățați: că dacă ai bani, cu siguranță nu ai cere mâncarea la pachet. Dacă ne uităm la scumpirile din ultima perioadă, cu siguranță o deschidere mai mare către mâncarea accelerată sau a cere la pachet mâncarea la restaurant ar putea să ne salveze.”

Legea anti-risipă obligă restaurantele, cafenelele și magazinele să reducă prețurile alimentelor aproape de expirare, să le doneze unor asociații umanitare sau să transforme mâncarea rămasă în compost. Potrivit celor mai recente date, aruncăm anual peste 2,5 milioane de tone de mâncare, ceea ce înseamnă că trei sferturi din ce cumpărăm ajunge la gunoi.