Metoda sigură prin care îți dai seama dacă pepenele este dulce și proaspăt cules. La ce trebuie să fii atent înainte să îl cumperi

Autor: Diana Bostan

Cum recunoști un pepene bun

Sursa: Pexels

Alegerea pepenelui perfect poate părea o adevărată provocare, însă cu câteva trucuri esențiale, oricine poate deveni un expert în depistarea fructului ideal.

Când vine vorba de alegerea unui pepene dulce și copt, există câteva trucuri esențiale pe care trebuie să le cunoști. Unul dintre cele mai discutate teste, chiar dacă naște dezbateri între „cunoscători“, este cel al sunetului.

Citește și: Pepenii de Dăbuleni au ajuns în piețe! Cu cât se vinde un kilogram

Cum recunoști un pepene dulce doar prin lovire

Lovește ușor pepenele cu degetul: un sunet înfundat indică un pepene prea copt, un sunet ascuțit arată că nu este suficient de copt, iar un ecou este semnul că ai găsit pepenele perfect.

Dimensiunea și greutatea pepenelui sunt alți indicatori importanți. Un pepene bine copt este întotdeauna mai greu decât pare. Dacă alegi un pepene de dimensiuni potrivite, dar care este surprinzător de greu, înseamnă că ai făcut o alegere bună.

Greutatea mai mare indică un conținut ridicat de apă, ceea ce înseamnă că pepenele este suculent și dulce. 

Citește și: Pericolul ascuns din pepenele roșu! La ce trebuie să fim atenți atunci când îi alegem de la raft: „Vreau să văd dacă e radioactiv”

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Coaja pepenelui poate oferi, de asemenea, indicii prețioase despre maturitatea fructului.

Un pepene ”trecut” va avea o coajă în culori palide, în timp ce un pepene gustos și dulce va avea întotdeauna o culoare verde deschis. Un pepene necopt va avea o coajă verde închis.

Pepenele dulce poate fi recunoscut și după formă

Forma pepenelui poate fi, de asemenea, un indicator al gustului său. Un pepene dulce și copt va avea o formă simetrică și regulată, fie că este rotund sau oval, după cum se poate observat și din imaginea prezentată mai joi.

Pepenii care au deformări, denivelări sau umflături neuniforme pot indica o creștere necorespunzătoare, care poate afecta gustul. În general, un pepene bine format, fără imperfecțiuni majore, are mai multe șanse să fie dulce și copt.

Petele de pe coaja pepenelui pot oferi indicii valoroase despre calitatea acestuia. Pata galbenă, care se formează pe partea unde pepenele a stat pe pământ, este un semn că fructul a avut timp să se coacă.

Cu cât această pată este mai mare și de un galben mai intens, aproape portocaliu, cu atât pepenele este mai dulce și mai copt. Dacă această pată este albă sau verde deschis, înseamnă că pepenele nu a avut suficient timp să se coacă și, cel mai probabil, nu va fi foarte dulce.

Citește și: Dieta de primăvară te ajută să îți detoxifiezi organismul: Iată ce trebuie să mănânci

Un alt indicator poate fi și codița pepenelui. O codiță verde sugerează adesea că pepenele a fost cules prematur, în timp ce o codiță uscată și maro indică faptul că fructul a atins maturitatea completă pe plantă. Atunci când cumperi un pepene, este recomandat să alegi unul cu o codiță uscată și fragilă, deoarece acest lucru sugerează că fructul este copt, dulce și savuros.