Cum să reduci facturile la gaze si curent electric chiar și cu 20%. Trucul pe care românii îl folosesc

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 05 aug 2022, 00:10

Specialiștii spun că există o serie de trucuri care pot reduce facturile la gaze si curent electric cu aproape 20%

Sursa: pexels

În contextul în care prețurile facturilor la gaze și curent electric au explodat în România, oamenii sunt în căutarea celor mai bune metode pentru a face economii. Cum pot fi reduse facturile la gaze si curent chiar si cu 20%?

Valul de scumpiri la energie electrică și gaze i-a pus în dificultate pe foarte mulți români, astfel că majoritatea persoanelor caută soluții pentru a plăti mai puțin în perioada următoare, mai ales că se apropie iarna, iar consumul de gaze și curent electic va fi mult mai mare. Află care sunt metodele prin care facturile la gaze si curent electric pot fi reduse cu 15% sau chiar 20%.

Cum să procedezi pentru a reduce cu până la 20% facturile la gaze si curent electric?

Facturile uriașe la gaze și energie electrică stârnesc îngrijorarea foarte multor români. Oamenii se plâng că prețurile au crescut foarte mult în ultimul interval de timp, lucru care îi va pune pe mulți români în dificultate. Astfel, singura modalitate prin care facturile la gaze și energie electrică ar putea fi reduse o reprezintă utilizarea corectă a centralei termice, dar și a aparatelor electrocasnice.

Unele persoane ajung să plătească facturi mai mari la gaze și energie electrică tocmai pentru că nu acordă atât de multă atenție aparaturii din casă. Setate în mod corect, centrala termică și aparatele electrocasnice pot ajunge să consume mai puțin, lucru care, în mod evident, se va reflecta și în prețul facturilor la gaze și energie electrică.

Cum faci economii la gaze?

Persoanele care vor să plătească facturi mai mici la gaze trebuie să fie foarte atente la felul în care își setează centrala termică. Specialiștii sunt de părere că centrala ar trebui setată la 50-55 de grade, în timp ce termostatul ar trebui setat în jurul valorii de 22-23 de grade. Pentru apa caldă, temperatura nu ar trebui să fie mai mare de 40 de grade. Făcând aceste setări, centrala termică va consuma mai puține gaze și automat și facturile vor fi mai mici.

Această metodă este foarte eficientă, în special în sezonul rece, atunci când cosumul de gaze crește în mod considerabil.

„Cel mai bine ar fi să setați centrala undeva la 50-55 de grade, iar un termostat de ambient adițional centralei v-ar ajuta foarte mult. Termostat care ar trebuie setat undeva la 22-23 de grade, cam asta este temperatura optimă. Iar pentru partea de apă caldă menajeră, temperatura ar fi undeva la 40 de grade.

O familie, dacă are apa caldă setată la 60 de grade, niciodată nu se va putea spăla cu o apă la o temperatură de 60 de grade. Automat va folosi și apă rece, ceea ce înseamnă un cost dublu.”, recomandă Andrei Miu, specialist instalații termice, conform digi24.ro.

Pentru a reduce facturile la gaze, oamenii sunt sfătuiți să nu se încălzească folosind flacăra de la aragaz.

Pe lângă faptul că acest obicei poate încărca facturile la gaz, experții atrag atenția că această modalitate de a încălzi locuința este foarte periculoasă și poate pune sănătatea în pericol.

Citeste si: Vești bune pentru români! Ar putea plăti mai puțini bani la facturi. Se întâmplă de la 1 noiembrie. Virgil Popescu a făcut anunțul

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum faci economii la curentul electric?

Facturile la curent electric au crescut în ultima perioadă, astfel că orice truc care poate duce la scăderea consumului de energie electrică este foarte valoros. 

Pentru a plăti facturi mai mici la curentul electric, românii trebuie să fie atenți la aparatele electrocasnice din locuință. Folosite în mod greșit, acestea se pot transforma în consumatori foarte mari de energie și pot încărca în mod inutil facturile la curent electric.

Cei mai mari consumatori sunt: frigiderul, aparatul de aer condiționat și mașina de spălat.

Pentru a face economie la energie electrică și a plăti facturi mai mici chiar și cu 20%, specialiștii recomandă ca ușa frigiderului să nu fie lăsată deschisă foarte mult timp. De preferat ar fi ca ușa frigiderului să fie închisă imediat după ce sunt luate alimentele. În plus, acesta ar trebui dezghețat la un anumit interval de timp pentru a nu consuma energie în plus.

În ceea ce privește mașina de spălat, aceasta ar trebui folosită doar în momentul în care există mai multe rufe murdare. Un alt truc este selectarea temperaturii în funcție de hainele care trebuie spălate.

În sezonul rece, foarte multe persoane sunt tentate să folosească aparatul de aer condiționat pentru a se încălzi. Specialiștii atrag atenția că aceasta este una dintre cele mai mari greșeli. Folosit în acest mod, aparatul de aer condiționat va consuma foarte multă energie. 

Pentru a face economii, recomandate sunt aparatele electrocasnice din clasa energetică A. Deși prețurile acestora sunt ceva mai piperate, aceste aparate consumă mai puțină energie electrică, ceea ce înseamnă că, în timp, costurile vor fi amortizate. 

O altă metodă pentru a plăti facturi mai mici la curent electric este folosirea becurilor economice, tip led.

Citeste si: Cum vor fi ajutați consumatorii vulnerabili să achite facturile la energie electrică și gaze începând cu 1 noiembrie. Virgil Popescu, ministrul Energiei, a făcut anunțul