Mexic și Tesla: Elon Musk câștigă disputa privind fabrica Gigafactory!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 04 mar 2023, 12:02

În urma unor dispute politice, Tesla construiește o nouă fabrică Gigafactory în nordul Mexicului. Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a amenințat că se va opune!

Sursa: Captură YouTube

În urma unor dispute politice Tesla construiește o fabrică Gigafactory în nordul Mexicului. Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a amenințat că se va opune!

În urma unor dispute politice, Tesla construiește o nouă fabrică Gigafactory în nordul Mexicului. Președintele Andres Manuel Lopez Obrador a amenințat că se va opune proiectului din cauza lipsei de apă din regiune.
A fost un punct culminant minor în ceea ce a fost, de altfel, pentru mulți, o zi a investitorilor mai degrabă dezamăgitoare pentru producătorul de mașini electrice Tesla, miercuri, la sediul companiei din Austin, Texas.
Directorul general al Tesla, Elon Musk, a dezvăluit o machetă a unei Gigafactory planificate în Mexic, în urma unui anunț făcut cu o zi înainte de președintele mexican, Andres Manuel Lopez

Obrador. În timpul unei prezentări de trei ore și jumătate, Musk a subliniat modul în care Tesla intenționează să se dezvolte în fața concurenței tot mai mari. Însă evenimentul a dezvăluit puține lucruri despre noile produse Tesla. Mulți investitori au sperat să arunce o privire asupra următoarei generații de vehicule Tesla, dar au rămas dezamăgiți.
"Suntem încântați să anunțăm că vom construi o nouă Gigafactory în Mexic", a declarat Musk în cadrul evenimentului despre instalația care va produce vehiculele de ultimă generație ale companiei.
Aceste modele vor fi probabil mai mici decât cele actuale, pentru a reduce prețurile.
Noua Gigafactory a Tesla va fi construită în nordul statului Nuevo Leon, în Santa Catarina, un oraș cu o populație de puțin peste 300.000 de locuitori și aflat la doar câteva sute de kilometri de Austin, unde Tesla a inaugurat ultima sa Gigafactory în aprilie anul trecut. Compania mai are fabrici în California, Shanghai și Grünheide, lângă Berlin.
Detaliile au fost sumare în ceea ce privește volumul investiției, dar se crede că acesta se ridică la aproximativ 5 miliarde de dolari (4,7 miliarde de euro).
Amplasamentul de lângă Monterrey a apărut ca fiind cea mai bună opțiune datorită proximității sale față de Texas și datorită infrastructurii și forței de muncă ușor disponibile. În plus, una dintre companiile de acolo este cel mai mare furnizor de aluminiu al Tesla, ceea ce ar facilita logistica.

Lipsa de apă ca punct de dispută

Săptămâna trecută, președintele Mexicului a amenințat că va pune bețe în roate și, în esență, a pus un veto asupra fabricii, invocând lipsa apei din regiune. "Dacă nu există apă, autorizațiile nu vor fi eliberate. Nu este fezabil", a declarat acesta.
Nu ar fi prima dată. Actualul guvern a anulat deja permisele acordate de predecesorii lor producătorului de băuturi Constellation Brands pentru o nouă fabrică de bere în Mexicali, în nordul Mexicului, din cauza lipsei de apă.

Nuevo Leon s-a confruntat anul trecut cu o penurie acută de apă, ceea ce a dus la raționalizări și restricții pentru industriile care consumă multă apă. A existat, de asemenea, o dispută privind apa la fabrica din Grünheide, Brandenburg. Șeful consiliului local de apă avertizase cu privire la restricțiile privind apa potabilă.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Zgomot de fond politic

Lopez Obrador a subliniat că "nu este vorba doar despre apa pentru uzine, asta nu este o problemă, deoarece apa tratată poate fi folosită. Problema este că orice investiție mare aduce mai multă populație, mai multe servicii, mai multă apă, drumuri, canalizare și transport public".
Pe de altă parte, guvernatorul din Nuevo Leon, Samuel García, a declarat că statul său are suficientă apă pentru Tesla. El a spus că va lucra "mână în mână" cu Tesla "pentru ca ei să clarifice și să dovedească faptul că nu folosesc apă pentru consumul uman și că apa pe care o folosesc este tratată și minimă".
Oricum, accentul pe care Lopez Obrador îl pune pe apă ar putea fi mai mult motivat politic decât legat de secetă, crede Gabriela Siller, economist șef al grupului financiar Banco Base din Nuevo Leon. Se pare că președintele ar fi încercat să orienteze investițiile Tesla către un stat guvernat de partidul său de stânga Morena, precum Michoacan sau Veracruz, a declarat ea pentru cotidianul spaniol El Pais.
Un purtător de cuvânt al Ministerului mexican al Afacerilor Externe a declarat pentru agenția de presă Bloomberg că negocierile au durat 14 luni și că Musk a oferit diverse soluții la problema lipsei de apă din Nuevo Leon. Potrivit comunicatului, Tesla intenționează să folosească apă tratată pentru a-și răci turnurile, să folosească un sistem de osmoză inversă pentru a trata apa pentru vopsirea vehiculelor, acolo unde cererea de apă este cea mai mare, și să colecteze apa de ploaie, printre alte inițiative.

Citește și: Germanii relaxează reglementările de mediu pentru fabrica Tesla!

Citește și: Șoferii Tesla s-au săturat de scăpările lui Elon Musk pe Twitter!

Citește și: Elon Musk renunta sa fie CEO la Twitter dupa ce are inlocuitor!

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.