„Mi-am dat seama cât de importantă este Diplomația culturală!” Motivul pentru care Lucian Romașcanu s-a înscris, de fapt, la doctorat

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 31 iul 2023, 10:08

Lucian Romașcanu a revenit pe băncile facultății, unde urmează cursuri de doctorat.

Lucian Romașcanu este absolventul Facultății de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București și deține o diplomă de masterat de la o facultate din Washington. În prezent, urmează cursurile de doctorat, in cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, specificând că i-a plăcut mereu să învețe și că toate lucrările și le-a făcut singur, într-o perioadă în care plagiatul aduce multe beneficii persoanelor care îl practică.

Lucian Romașcanu abordează o temă neexplorată în România

Tema aleasă pentru doctorat de Lucian Romașcanu este cea de Diplomație culturală în Istoria României. Acesta mărturisește că și lucrarea aceasta va fi una originală, deoarece îl ajută atât experiența profesională, cât și faptul că tema nu a mai fost abordată până acum, motiv pentru care, nu are de unde să se inspire. 

Citește și: Lucian Romașcanu CV: Biografia unui om politic dedicat culturii românești

Mai mult decât atât, Lucian Romașcanu a afirmat că dorința de a se înscrie la cursurile de doctorat îi aparține, nefiind influențat de lucrările de doctorat deținute de predecesorii săi, aflați în aceeași funcție.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Experiența avută ca ministru al Culturii și evenimentele istorice importante pe care le-a traversat România îi oferă lui Lucian Romașcanu oportunitatea de a realiza lucrarea de doctorat, fără a recurge la alte modalități binecunoscute celor aflați în aceeași situație.

Întrebat dacă s-ar mai fi înscris la doctorat, dacă nu ajungea in funcția de Ministru al Culturii, politicianul a oferit un răspuns negativ.

„Probabil că nu și decizia de a mă înscrie a fost luat în baza experienței foarte mari de Diplomație culturală pe care am exercitat-o pe parcursul acestor două mandate. Și mi-am dat seama cât de importantă este Diplomația culturală! Aș spune fără să jignesc pe diplomații de carieră, poate chiar mai importantă decât Diplomația tradițională! Am avut relații absolut excepționale cu toți ambasadorii acreditați la București și cu toți

ambasadorii noștri din străinătate pasionați sau interesați să ducă mesaj cultural românesc în străinătate și mi-am dat seama că dacă deschizi inimile, dacă vorbești de la suflet la suflet și asta face cultură, un diplomat de carieră vine mult mai ușor după aceea să își atingă obiectivele.

Și avem câte exemple doriți, cel mai important este Unirea de la 1918, care a fost făcută în mare parte și cu sprijinul vârfurilor culturale ale României din acel timp.

Au fost discuții in spațiul public deocamdată mi-am suspendat lucrările pentru acest doctorat, când o să am timp și pace o să îl reiau. Constantin Chiriac este unul dintre cei mai buni manageri culturali pe care ii are România, poate cel mai bun! Decorat de la Împăratul Japoniei cu Ordinul Soarelui Răsare până in Franța cu Regina de Onoare. Este chiar cel mai bun îndrumător pe care puteam să îl am și sper că nu l-am dezamăgit că m-am oprit o perioada! O s-o luăm de capăt!”,
a povestit acesta, în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Citește și: Ce avere are Lucian Romașcanu? Fostul ministru al Culturii deține ceasuri și bijuterii în valoare de 15.000 de euro