Mic ghid de diversificare a alimentatiei la bebelusi

Autor: Oana Iosif
Actualizat: 28 ian 2022, 15:45

Nutritia bebelusului are un impact semnificativ asupra dezvoltarii organismului sau si este important sa te asiguri ca ii oferi celui mic toate elementele nutritive de care are nevoie. Organismul sau este intr-o continua si rapida schimbare si fiecare obicei alimentar are aportul sau la starea sa de sanatate. Afla, in continuare, care sunt principiile esentiale ale diversificarii alimentatiei la bebelusi!

 

Cand incepem diversificarea?

Fiecare copil este diferit si se dezvolta in ritmul sau propriu. Organizatiile profesionale de sanatate recomanda ca diversificarea alimentatiei sa fie inceputa in jurul varstei de 6 luni, insa, momentul oportun trebuie decis impreuna cu medicul pediatru. Pana la aceasta varsta, alimentatia bebelusului se face, exclusiv, prin alaptare, fie de la san, fie cu formule de lapte praf.

Se considera ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii atunci cand:

  • Poate sta in fund singur sau cu putin sprijin;

  • Isi poate controla pozitia capului;

  • Deschide gura si se apleaca in fata, atunci cand i se ofera mancare.

    Cum incepem diversificarea?

    Se recomanda cosultarea medicului pediatru pentru stabilirea ordinii in care se introduc alimentele de diversificare. Pana la varsta de 7-8 luni, bebelusul poate manca o varietate de alimente din diferite grupe alimentare, pentru a-si asigura un aport adecvat de vitamine si minerale.

    Rolul cerealelor in diversificarea bebelusului este extrem de important, motiv pentru care se recomanda ca aceste alimente sa fie introduse treptat, in programul de nutritie al celui mic. Este esential sa ii oferi bebelusului o varietate de cereale pentru copii precum ovaz, orez dar si multicereale.

    Obiceiurile alimentare pe care i le creezi acum bebelusului au un impact important asupra viitoarelor sale deprinderi in materie de nutritie. Incurajeaza-l sa manance:

  • Fructe: banane, capsune, pere, portocale, pepene;

  • Legume: spanac (gatit), morcovi, mazare, cartofi dulci, sfecla;

  • Cereale: paine integrala, biscuiti, paste;

  • Carne: vita, miel, pui, peste, curcan;

  • Lactate: iaurturi si branzeturi pasteutrizate.

    Joaca-te cu texturile si culorile alimentelor pentru a-i oferi o farfurie cat mai atractiva. La inceput, poti folosi alimente moi sau pasate, pentru a usura tranzitia de la alaptare. Ulterior, poti trece la alimente taiate foarte fin pe masura ce bebelusul creste. Incurajeaza-l sa ia mancarea cu mainile lui, pentru a-si dezvolta aceste aptitudini.

    Cum incepem diversificarea?

    Permite-i copilului sa incerce cate un aliment pe rand, la inceput. Astfel, vei putea observa daca pruncul dezvolta intoleranta sau alergie la un anumit aliment. Asteapta intre 3 si 5 zile, pentru a introduce un nou aliment. Pana sa apuci sa iti dai seama, bebelusul tau va incepe sa manance o varietate de alimente noi.

    Incepe cu portii mici de mancare (1-2 linguri) si urmareste-i reactiile. Alimentele solide vor deveni, treptat, parte din dieta sa, iar portia va creste gradual pe masura ce bebelusul va inainta in varsta. Ofera-i celui mic mancare dar si diverse lichide la fiecare 2-3 ore sau de 5-6 ori pe zi, dar, adapteaza totul la nevoile sale. Acest sablon ii va furniza 3 mese pe zi si 2-3 gustari.

     

    In concluzie, diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta un moment important in dezvoltarea sa si este esential ca juniorul sa se bucure de o gama cat mai larga de alimente bogate in principii nutritive esentiale pentru sanatatea sa.

     

    Nota importanta: Se recomanda alaptarea exclusiva, in primele 6 luni de viata, urmata de introducerea alimentelor complementare adecvate nutritional, continuand alaptarea pana la varsta de doi ani si dupa.”

     

    Surse informative

    Foods and Drinks for 6 to 24 Month Olds. 3 Dec. 2018, www.cdc.gov/nutrition/InfantandToddlerNutrition/foods-and-drinks/index.html.