Mica Unire 2024: Câți ani se împlinesc de la Unirea Principatelor Române

Autor: Bianca Vidoi

La data de 24 ianuarie 2024 românii celebrează Mica Unire 

Sursa: kanald2.ro

La data de 24 ianuarie 2024 se împlinesc peste 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La data de 24 ianuarie 1859 a avut loc unirea principatelor Moldovei și Țării Românești, la scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în aceste două regiuni. Se dorea această unire între aceste Moldova și Țara Românească de mai mult timp, însă în fața acestei decizii s-au opus marile puteri ale Europei. Iată câți ani se împlinesc anul acesta de la Unirea Principatelor Române.

Câți ani se împlinesc de la Unirea Principatelor Române

Românii celebrează anual Unirea Principatelor Române sau Mica Unire la data de 24 ianuarie. Acest eveniment important ce a dus la formarea țării pe care o cunoaștem astăzi a avut loc în anul 1859, anul acesta fiind celebrați 165 de ani de la Mica Unire, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Unirea dintre Moldova și Țara Românească a fost primul pas către crearea statului unitar român modern. 

Deși Unirea Principatelor Române a avut loc în anul 1859, procesul de unire dintre Moldova și Țara Românească a început cu 11 ani înainte, în anul 1948, atunci când a avut loc uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza și Gheorghe Bibescu. Războiul Crimeei a fost momentul în care Franţa, Anglia şi Imperiul Otoman au câștigat în fața Imperiului Rus, iar în 1858, cele mai mari puteri ale lumii s-au adunat la Conferința de la Paris, urmând ca în cadrul evenimentului să se discute și despre unirea celor două principate din România.

La finalul Conferinței de la Paris s-a semnat o Convenție prin care se dorea separarea puterilor, acestea fiind realizate ulterior de către domn și Adunarea electivă, de către fiecare Principat. La data de 5 ianuarie 1859 au avut loc alegerile din Moldova realizate de către deputații ce făceau parte din Adunarea electivă, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza a câștigat în unanimitate de voturi.

21 de zile mai târziu au avut loc și alegerile din Țara Românească, acolo unde Vasile Boerescu a propus ca Alexandru Ioan Cuza să fie conducătorul regiunii, acesta fiind votat în unanimitate de voturi. Din acel moment a început legătura pe mai multe domenii dintre Țara Românească și Moldova, realizându-se astfel Unirea Principatelor Române sau Mica Unire, potrivit radioromaniacultural.ro

Mesaje pentru celebrarea celor 165 de ani de la Mica Unire 

În ziua în care se celebrează cei 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, românii își aduc aminte de fiecare pas pe care România l-a parcurs pentru a ajunge în acest muncă, în care să fie un stat unitar modern. Cu această ocazie specială, românii își împărtășesc mesajele patriote alături de persoanele dragi, iar acestea sunt cele mai inspirate urări pentru celebrarea Micii Uniri.

„La mulți ani de 24 Ianuarie! Îți mulțumim pentru modul în care participi la construirea României.

Avem nevoie de mai mulți oameni ca tine”.

„De mica Unire, fie ca toate gândurile bune să se abată asupra ta”.

„La mulți ani și cele mai sincere și călduroase urări de Mica Unire! La mulți ani, român drag!”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

”Nu uita că împreună suntem mai puternici. La mulți ani de Mica Unire!”

Citește și: Sărbători legale în 2024. Calendarul zilelor libere în noul an

„Fie ca data de 24 ianuarie să vă aducă multă sănătate, fericire și împlinire. La mulți ani, dragi români!”
„Să fii mândru de a ta țară azi și în fiecare zi! La mulți ani, române!”

„Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română, sărbătoarea să unească toată suflarea românească. La mulți ani, Române de Mica Unire!” 

„România este patria noastră și a tuturor românilor. E România celor de demult și a celor de mai apoi. La mulți de Mica Unire!”

”La mulți ani, România! Unde-s doi puterea crește!”

”Să dăm mână cu mână, toți cu inima română! La mulți ani de Mica Unire!”

”Să ne amintim că suntem români, oriunde ne-am afla. La mulți ani tuturor românilor răspândiți prin lume și celor de acasă”.

”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie: fericire și prosperitate, pace și dreptate”.