Mica Unire 2024. Programul evenimentelor din țară

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 ian 2024, 11:13

Unde au loc cele mai fascinante evenimente realizate pentru celebrarea Micii Uniri 2024?

Sursa: freepik

La data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Mica Unire, zi în care este celebrată istoria țării noastre, prin intermediul mai multor evenimente speciale.

Ziua Unirii Principatelor Române este celebrată la data de 24 ianuarie 2024, iar în această zi, în anul 1859, Alexandru Ion Cuza a fost ales domn al Moldovei și al Țării Românești. Alegerea lui Alexandru Ion Cuza ca domn asupra celor două regiuni importante a fost primul pas spre România pe care o cunoaștem astăzi, iar acest moment este celebrat cu diferite evenimente importante în întreaga țară.

Programul evenimentelor din Iași pentru Mica Unire 2024

Primăria Municipiului Iași a început pregătirea unui program special pentru celebrarea celor 165 de ani de la Mica Unire, iar ceea ce trebuie să știe persoanele ce își doresc să ia parte la acest eveniment este că toate manifestările vor fi organizate în Piața Unirii. Festivitatea de celebrare a Micii Uniri va debuta cu o slujbă de Te Deum oficiată de ierarhi, preoți și diaconi ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și ai Episcopiei Romano-Catolice de Iași, urmând ca acest eveniment să fie urmat de diferite discursuri ale oficialilor, în

care să aducă în atenția oamenilor istoria din spatele acestei zile. 

Citește și: Câte zile libere vor avea românii în 2024. Sărbătorile legale care pică în weekend

Persoanele ce vin în Iași pentru a celebra Mica Unire vor urma să depună coroane de flori sau alte aranjamente florale la ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

După acest moment important o să aibă loc manifestarea mult așteptată, mai exact defilarea detașamentelor militare. Primăria Municipiului Iași a pregătit și un moment emoționant pentru români, mai exact în Piața Unirii va avea loc intonarea Imnului Principatelor Române, dar și a Horei Române, încurajând oamenii să intre în joc, relatează adevarul.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”

Pe parcursul întregii zile, românii se vor putea bucura de un concert de muzică populară cu genericul „Noi suntem români!”, iar la finalul acestui moment special românii vor avea parte de o masă specială, în cadrul căreia vor fi servite plăcinte, vin fiert și ceai cald. Sfârșitul acestei zile va fi marcat prin intermediul unui spectacol de lumină, pe traseul Piața Unirii- Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt- Palatul Culturii. 

Programul evenimentelor din Buzău pentru Mica Unire 2024

Muzeul Județean Buzău deschide expoziția temporară „Oamenii Unirii”, la data de 24 ianuarie 2024, pentru a celebra Mica Unire, iar acest eveniment îl va avea în centru pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel sub care a fost înfăptuită Mica Unire. În cadrul acestui eveniment vor fi prezentați mai mulți oameni importanți, ce au ajutat la unirea României. 

"Proiectul expozițional este dedicat atât unor personalități militare, care prin faptele lor eroice au reușit să rămână pe veșnicie în paginile de istorie, cât și celor mai importante evenimente istorice care s-au desfășurat pe teritoriul țării noastre având comun un singur ideal- UNIREA. Firul epic al expunerii începe cu Unirea Principatelor Române, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, marchează momentul 1877-1878, obținerea independenței, și se încheie cu 1 Decembrie 1918", a transmis Muzeul Județean Buzău.

În cadrul acestei expoziții se dorește familiarizarea românilor cu uniformele militare pe care ostașii români le purtau în acea perioadă, dar dorește și imortalizarea unora dintre cele mai importante acțiuni militare desfășurate de către Armata Română.