Miercurea Mare. Calendar ortodox 16 aprilie 2025: Ce trebuie să facă cei mici în Miercurea Mare! Rugăciunea pentru iertarea păcatelor pe care o rostim azi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 apr 2025, 16:00

Miercurea Mare

Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 16 aprilie 2025, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Miercurea Mare.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 16 aprilie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă sărbătoresc Miercurea Mare.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 16 aprilie!

Calendar ortodox 16 aprilie 2025

Sărbătoare 16 aprilie. Miercurea Mare este celebrată la data de 16 aprilie în calendarul ortodox.

În Miercurea Mare, Iuda, unul dintre cei 12 Apostoli ai Domnului, care a trăit în preajma Domnului, împărțit mâncarea cu Acesta, a vorbit și L-a privit de Mântuitorul Iisus Hristos, a decis să

îl trădeze pe Acesta pentru suma de 30 de arginți. Lăcomia lui Iuda l-a făcut pe acesta să renunțe la Mântuitorul său și să se concentreze asupra slăbiciunii sale pentru bani.

În această zi din Săptămâna Patimilor este amintită și întâlnirea Mântuitorului cu o tânără păcătoasă. O femeie plină de păcate apare în calea Mântuitorului Iisus Hristos pentru a i se ierta toate păcatele. Aceasta nu s-a gândit de două ori înainte de a se pune în genunchi și a-i spăla picioarele Mântuitorului cu lacrimi și ungându-le cu mir. 

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Paște 2025: Diferența între Paștele ortodox și cel catolic

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Bugetarele trebuie să știe asta! Cum arată mecanismul de acordare pentru voucherele de vacanță

„Deși Iisus știa că Iuda Îl va vinde, îl împărtășește din dumnezeirea Sa, întinzându-i, la Cina cea de Taină, bucata de pâine și înghițitura de vin, în numele sfânt al prieteniei, iar apelativul

-prietene- avea să fie ultimul din cuvintele rostite de Mântuitorul către Iuda”, notează  doxologia.ro.

La data de 16 aprilie 2025, atunci când se pomenește Miercurea Mare, dar și vineri, când este amintită răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, Biserica a decis ca acestea să fie să fie cele două zile ale săptămânii în care creștinii să țină post negru. În această zi de sărbătoare este important ca oamenii să nu fie certați, fiind încurajați să folosim această zi pentru a îi ierta pe cei care ne-au greșit.

Nu este indicat ca în această zi să ne certăm sau să aruncăm diferite cuvinte răutăcioase asupra oamenilor apropiați. În anumite zone din România, cei mici merg să colinde în sat pentru a primi ouă pentru a le înroși, potrivit adevarul.ro.

Sărbătoare 16 aprilie

Canon de rugăciune pentru Miercurea Mare, sărbătorită pe 16 aprilie în calendarul creștin

Preaputernice și iubitul meu Doamne! Îmi aduc aminte că Te-ai născut om din Sfânta Fecioară în peșteră și că Te-ai vândut cu treizeci de arginți de ucenicul Tău cel viclean, pentru ca să ne răscumperi pe noi păcătoșii din mâinile celui rău. Pentru acesta, Te rog să Te milostivești asupra mea păcătosul și să mă răscumperi pe mine vânzătorul și în toate zilele, ucigașul. Și aceasta să o faci, te rog, pentru ca să cinstesc Nașterea Ta cea Sfântă și să mă închin Dumnezeirii Tale; Dă-mi Doamne iertare păcatelor mele cele multe și puterea să stau împotriva relelor trupului și

ale sufletului meu. Primește această mică a mea rugăciune și smerita mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc, pentru că Te-am mâhnit peste măsură.

Încă mă aduc pe mine Ție, și de voia mea mă dau în mâinile Tale, pentru ca să mă pedepsești precum mi se cade și să mă tămăduiești cu ierburi amare ca un doctor bun precum vei vrea; pentru că altul nu poate să mă vindece, fără numai Tu, Dumnezeul meu și Ziditorul meu. La Tine, drept aceea, am toată nădejdea mea crezând că, precum ai primit să te vinzi pentru mine, așa îmi vei dărui și acum mila Ta, să mă răscumperi din veșnica muncă și să mă așezi întru Împărăția Ta.

Nu te depărta de la mine, care sunt mai rău vânzător decât Iuda; nu mă lăsa să am în inima mea cugetele cele deșarte ale păcatului; nu mă slobozi să Te îmbrățișez și să Te sărut cu sărutare vicleană și cu buze spurcate, nici să-Ți zic: "Bucură-Te, Învățătorule", cu gura mea cea spurcată, nici să Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele fărădelege, nici să te batjocoresc cu gândurile mele rele, precum făceau vrăjmașii Tăi, pe vremea patimilor Tale; Ci ca femeia cea păcătoasă, să Te spăl, nu cu mir, ci cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc să aud și eu din gura Ta cea dulce: "Iertate îți sunt păcatele"! Amin.