Miercuri 25 ianuarie este sărbătorit Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului. Rugăciunea care se rostește pentru ajutorul celor bolnavi

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 oct 2023, 00:45

Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului, este sărbătorit în fiecare an pe 25 ianuarie și este cunoscut ca fiind unul dintre luptătorii împotriva ereziei.

Sursa: https://www.pexels.com/

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului, pe 25 ianuarie.

Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului, este sărbătorit în fiecare an pe 25 ianuarie și este cunoscut ca fiind unul dintre luptătorii împotriva ereziei.

Viața Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului

Sfântul Bretanion (sau Vetranion) a fost episcop de Tomis (Constanța de astăzi), în Dobrogea, și s-a făcut cunoscut mai ales datorită luptei sale împotri­va ereziei ariene. În vremea aceea, împăratul Valens (364-378) cerceta episcopii, pentru a-i atrage la arianism.

Ajuns și la Tomis, pe când se îndrepta spre biserica orașului însoțit de multe persoane, a fost întâmpinat de Sfântul Bretanion, care îl aștepta împreună cu clerul și cu popo­rul ortodox în biserică, și care l-a înfruntat, spunându-i că nu este decât un crez, cel de la Niceea. Împăratul a încercat la rândul său să-l înfrunte pe fericitul Bretanion, dar acesta, ieșind din biserică împreună cu preoții, a mers într-alt loc pentru a săvârși Liturghia.
Poporul, urmând episcopului, l-a lăsat pe împărat singur cu alaiul său. Supărat de aceasta, Valens a poruncit ca episcopul Bretanion să fie închis și trimis în exil, însă, la împotri­virea poporului, a fost eliberat. Sfântul Bretanion era sprijinit în lucrarea sa de povețele și exem­plul Sfântului Vasile cel Mare, la cererea căruia a trimis în Capadocia moaștele Sfântului Sava de Buzău, care pătimise pentru Hristos în anul 372. Bine povățuind poporul dobrogean, Sfân­tul Bretanion s-a mutat către Domnul în jurul anului 380, fiind urmat în scaun de Fericitul Gherontie.

Citește și: Ce trebuie să faci cu lumânările de la nuntă după cununia religioasă?

Pentru că este un Sfânt român, acesta este trecut în calendarul ortodox cu cruce albastră.

Rugăciunea Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului pentru cei bolnavi

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

O, Sfinte Ierarhe Bretanion, sfeșnic prealuminos al ortodocșilor, în mijlocirea ta ne sprijinim nădejdea și cu smerenia inimilor, te rugăm să ne fii povățuitor și îndrumător pe cărarea cea îngustă și aspră a vieții creștine pentru ca, urmând pilda credinței tale, să ne facă, vrednici de mila Domnului, dătătoare de viață veșnică. Roagă-te lui Hristos, Izvorul milei, să ne miluiască pe noi păcătoșii, să ne dăruiască iertarea păcatelor pe care cu știință sau cu neștiință, ca niște robi nevrednici, le-am săvârșit.

Caută spre noi, cei căzuți, și roagă-te să ne dea Domnul întărire în pocăință și curăție vieții noastre, ca să umblăm fără de păcat pe pământul pe care l-ai sfințit cu viața și lucrarea ta. Tu, dreptule Părinte, având îndrăznire către Domnul, roagă-te Lui să nu îndepărteze mila Sa de la noi, să ne rabde nedreptățile și să nu ne secere pentru păcatele noastre multe și grele, ci cu milostivire să păzească și să binecuvânteze țara noastră și binecredinciosul ei popor, iar nouă tuturor să ne dăruiască vreme de pocăință adevărată, îndreptare vieții și spor în lucrarea virtuților, ca, în Ziua
Judecății, să ne aflăm vrednici bunătății și milei Preasfintei Treimi, Căreia se cuvine slavă în vecii vecilor. Amin.

Citește și: Zilele de post din 2023. Care sunt cele mai importante posturi de peste an și cum se ține corect postul

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești cea mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.”

Sursă: basilica.ro