Acest exercițiu este făcut pentru a îi pregăti pe români în cazul unui cutremur, nu pentru a le oferi o stare de panică.
Citește și: Europa seismică. Ce țări din UE au cel mai mare risc seismic
Miercuri se vor auzi sirenele în întreaga țară
Miercuri, 1 martie 2023, sirenele din întreaga țară se vor auzi, această acțiune făcând parte din testarea sirenelor, în cazul unui pericol real. Se vor auzi în România 2.865 de sirene, ce pot fi declanșate la comandă, dar și 2.595 de sirene ce necesită declanșare locală.
Acest exercițiu este realizat pentru a se asigura că toate sirenele sunt funcționale, că operatorii acestora știu procedurile, sar și pentru a informa populația despre avertizările acestea.
Sirenele ce se aud la data de 1 martie sunt doar un exercițiu, așa că persoanele nu trebuie să intre în panică. „Miercurea sirenelor”, prima zi de miercuri din luna martie vor fi testate sirenele, vom înștiința populația ca lumea să se obișnuiască din nou.
Faptul că facem pregătiri nu însemnă că se va întâmpla ceva. Prevenirea este obligația noastră. Să ai protecția civică puternică, să previi, să răspunzi direct, să reconstruiești.
Citește și: Un bărbat a murit alături de câinele lui. Modul cumplit în care cei doi și-au găsit sfârșitul
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Cum vor trebui românii să acționeze
Exercițiul îi ajută pe români să se pregătească în cazul unui adevărat dezastru, să nu intre în panică pentru a putea acționa cât mai eficient. Acesta ne va ajuta să nu fim vulnerabili în fața dezastrului natural, astfel încât șocul acestuia să nu ne afecteze pentru o perioadă lungă de timp, ba chiar mai mult, într-o perioadă cât mai scurtă de timp să ne putem întoarce la viața noastră normală.
„Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective ”, a mai adăugat șeful departamentului pentru Situații de Urgență.
Sursa: redactia.ro