Migdalele reprezinta o sursa esentiala de nutrienti pentru organism si au o multime de beneficii daca sunt consumate in cantitati moderate. Sunt pline de aminoacizi, vitamine, minerale si fibre si pot sta la baza unei gustari extrem de sanatoase.
Consumate cu moderatie migdalele pot mari capacitatea intelectuala, contribuie la reglarea nivelului de colesterol, protejeaza inima, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si previne aparitia diabetului prin reglarea nivelului de zahar din sange.
Cu toate acestea migdalele pot deveni extrem de otravitoare pentru organism si pot provoca aparitia unor afectiuni grave, iar nu multa lume stie acest lucru. Iata cand devin migdalele toxice.
Citeste si: Smantana toxica: cum iti dai seama ca smantana este toxica
Migdale toxice: cum iti dai seama cand migdalele sunt toxice
Cantitatea recomandata de consum zilnic pentru migdale este de 42 de grame, aproximativ 1/3 de cana. Daca aceasta cantitate este depasita, migdalele devin foarte toxice pentru organism. Poate parea greu de crezut, insa migdalele au in compozitie un continut ridicat de cianura.
Acesta este si motivul pentru care in unele tari vanzarea lor in stare cruda este interzisa.
Cianida, sau acidul hidrocianic, se regaseste in special in migdalele amare si este aceeasi substanta care face ca samburii de caise si de mere sa fie toxici.In consecinta, incercati pe cat posibil sa nu consumati migdale crude si sa le preparati mai intai la o sursa de caldura, fie prin coacere fie prin prajire.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Carne toxică. Cum recunoşti carnea expirată şi mezelurile toxice
Migdale toxice: ce se intampla daca mananci migdale toxice
Consumul ridicat de migdale toxice poate provoca o serie de probleme serioase de sanatate pentru organism. Spre exemplu, depasirea dozei recomandate de 42 de migdale pe zi poate provoca un supradozaj de vitamina E. Ne putem astfel confrunta cu simptome precum ameteli, slabiciune, eruptii la nivelul pielii si vedere incetosata.
Consumul unei cantitati mari de migdale poate provoca si probleme ale tractului digestiv. Excesul de fibre ingreuneaza digestia si poate duce la aparitia balonarii si constipatiei.
Mare atentie si la greutate! Migdalele sunt foarte bogate in grasimi si calorii: 42 de grame de migdale contin aproximativ 20 de grame de grasimi si 200 de calorii. Daca nu ai un stil de viata activ, excesul de grasime neutilizat de organism se va depune.
Citeste si: Iaurt toxic: semnele care iti arata ca iaurtul pe care urmeaza sa il mananci este toxic
Migdale toxice: atentie la continutul ridicat de mangan
Migdalele sunt extrem de bogate si in mangan, element care regleaza nivelul de zahar din sange, stimuleaza metabolismul si ajuta la dezvoltarea tesutului conjunctiv. Doza zilnica recomandata de mangan pe zi este de pana la 2,3 mg, prag pe care il atingi foarte usor daca mananci migdale.
Mare atentie insa si la ce alte mancaruri consumi zilnic, deoarece manganul se gaseste in mai multe alimente. Daca mananci destul de des cereale, morcovi, tofu, fasole, banane, spanac sau fructe de padure, evita sa mai consumi migdale; risti sa faci o supradoza de mangan iar corpul nu va raspunde foarte bine.
Citeste si: Lista celor mai toxice alimente. ATENŢIE la ce puneți pe masă sau ce oferiţi copiilor