Oscar 2020. Mihai Malaimare Jr, românul în vârstă de 44 de ani, se află nominalizat cu filmul "Jojo Rabbit" la categoriile design de producție și montaj de film.
Mihai Mălaimare Jr nu este la prima mare nominalizare
Mihai Mălaimare Jr a primit premiul pentru cel mai bun director de imagine, pentru lungmetrajul "Jojo Rabbit", la cea de-a 23-a ediţie a galei Hollywood Film Awards.
"Jojo Rabbit" este o satiră comică care arată povestea unui băieţel german în vârstă de zece ani, Jojo (Roman Griffin Davis), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care află că mama sa ascunde o fetiţă evreică (Thomasin McKenzie) în mansarda casei. Jojo are un prieten imaginar, o versiune imbecilă a lui Adolf Hitler.
Oscar 2020- Mihai Malaimare Jr este fiul actorului Mihai Mălaimare
Mihai Mălaimare Jr este fiul actorului Mihai Mălaimare, a fost şi directorul de imagine al filmului "Nina", de Cynthia Mort, iar, în 2014, a fost elogiat de presa străină pentru imaginea filmului "Umblând printre morminte", de Scott Frank, cu Liam Neeson în distribuţie.
Mihai Malaimare Jr este fost absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”IL Caragiale” București.
Oscar 2020. Premiile Oscar- istoric
Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute popular sub numele de Premiile Oscar, reprezintă un grup de 24 de premii decernate anual de către Academia Americană de Film (AMPAS) în domeniul filmului. Academia are sediul în Los Angeles, Statele Unite ale Americii.
Premiile, care constau din copii aurite ale aceleiași statuete, cunoscută informativ și ca Oscar, se acordă pentru 24 de categorii diferite, pentru varii merite artistice și tehnice din industria filmului, recunoscând excelența din anul anterior, așa cum a fost votat de membrii Academiei.
Numele oficial al premiului este Academy Award of Merit, deși denumirea sa populară este Oscar. Statueta, reprezentând un bărbat stilizat în poziție verticală, cu mâinile împreunate la nivelul pieptului, a fost realizată prima dată de sculptorul George Stanley după un desen a lui Cedric Gibbons, fiind prima dată prezentată în 1929 la un dejun privat oferit și găzduit de Douglas Fairbanks la Hollywood Roosevelt Hotel.
Prima ceremonie televizată a fost cea din 1953, iar în prezent este difuzată în mai mult de 200 de țări. Premiul Oscar este cea mai veche ceremonie de premii, cu echivalentele său, Emmy în televiziune, Tony în teatru și Grammy în muzică fiind modelate după acesta. Este considerat a fi cel mai prestigios premiu din cinematografie, urmat de Globul de Aur.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citeste si: Oscar 2020. Ce conține pachetul cu cadouri în valoare de 215.000 de dolari?
Citeste si: OSCAR 2020: Nominalizările la Premiile Oscar au fost anunțate! Lista completă
Statueta, care reprezintă un barbat gol cu o spadă cu sase laturi ale lamei (numarul de categorii premiate la momentul acela) în mână infipta intr-o rola de film, se numește Oscar deoarece conform unei legende, actrița Margaret Herrick ar fi exclamat la vederea statuetei că seamănă cu unchiul ei Oscar.
Prima ceremonie de decernare a premiilor Academiei desfășurată la 16 mai 1929 la hotelul Hollywood Roosevelt, a decurs fără surprize, numele premiaților cunoscându-se deja de la 18 februarie.
Inițial, în concurs se prezentau peliculele lansate în Los Angeles între 1 august și 31 iulie anul anterior ceremoniei de decernare. Pentru ceremonia din 1933 termenul a fost prelungit până la 31 decembrie 1932, iar din 1934 filmele participante trebuie să fi fost lansate între 1 ianuarie și 31 decembrie anul anterior ceremoniei.
Datorită condiției ca filmul să fi fost proiectat la Los Angeles, Charles Chaplin a obținut 1973 premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră pentru filmul Limelight, un film care fusese realizat în 1952.
Alegerea câștigătorilor se face în două etape. În prima etapă sunt nominalizați la Oscar cinci candidați. Această nominalizare este făcută de membrii Academiei care aparțin aceleași specalități cu cei nominalizați. Astfel, actorii nominalizează actori, scenariștii- scenariști și așa mai departe. În schimb, câștigătorul de la fiecare categorie este ales de către toți membri Academiei, indiferent de specialitate. Voturile sunt secrete, astfel că nici unul dintre membrii Academiei nu cunoaște rezultatele anticipat. Scrutinul este efectuat de către o firmă prestigioasă de revizie contabilă, care este însărcinată cu centralizarea voturilor. Până în momentul ceremoniei în care sunt prezentanți cei nominalizați la fiecare categorie și plicul sigilat cu numele câștigătorului este deschis, numele câștigătorilor nu este cunoscut.
Premiile Oscar sunt foarte populare iar alegerea câștigătorului a diversificat lumea gamblingului, adăugând la selecția cazinourilor un pariu pe rezultat deja determinat.
Nominalizări premiile Oscar 2020
Cel mai bun film
- „Once Upon a Time in Hollywood“ (Sony)
- „The Irishman“ (Netflix)
- „1917“ (Universal)
- „Parasite“ (Neon)
- „Marriage Story“ (Netflix)
- „Joker“ (Warner Bros.)
- „Jojo Rabbit“ (Fox Searchlight)
- „Ford v Ferrari“ (Fox)
- „Little Women“
Actor în rol principal
- Antonio Banderas (Pain and Glory)
- Leonardo DiCaprio (Once Upon a Time in Hollywood)
- Adam Driver (Marriage Story)
- Joaquin Phoenix (Joker)
- Jonathan Pryce (The Two Popes)
Scarlett Johansson, Saoirse Ronan, Renée Zellweger, Cynthia Erivo și Charlize Theron se vor înfrunta la categoria cea mai bună actriță.
Actriţă în rol principal
- Cynthia Erivo (Harriet)
- Scarlett Johansson (Marriage Story)
- Saoirse Ronan (Little Women)
- Charlize Theron (Bombshell)
- Renée Zellweger (Judy)
Pretendenții la titlul de cel mai bun actor în rol secundar sunt Tom Hanks cu rolul din pelicula „A Beautiful Day in the Neighborhood”, Anthony Hopkins- „The Two Popes”, Al Pacino și Joe Pesci- „The Irishman” și Brad Pitt- „Once Upon a Time in Hollywood”.
Actor în rol secundar
- Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood)
- Anthony Hopkins (The Two Popes)
- Al Pacino (The Irishman)
- Joe Pesci (The Irishman)
- Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood)
Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol secundar este disputat de Kathy Bates cu rolul din „Richard Jewell”, Laura Dern- „Marriage Story”, Scarlett Johansson- „Jojo Rabbit”, Florence Pugh- „Little Women” și Margot Robbie- „Bombshell”.
Actriţă în rol secundar
- Kathy Bates (Richard Jewell)
- Laura Dern (Marriage Story)
- Scarlett Johansson (Jojo Rabbit)
- Florence Pugh (Little Women)
- Margot Robbie (Bombshell)
Iar la categoria cel mai bun regizor au fost nominalizați Joon-ho Bong cu „Parasite”, Sam Mendes pentru pelicula „1917”, Todd Phillips cu „Joker”, Quentin Tarantino- „Once Upon a Time in Hollywood” și Martin Scorsese cu producția „The Irishman”.
Cel mai bun regizor
- Bong Joon Ho (Parasite)
- Sam Mendes (1917)
- Todd Phillips (Joker)
- Martin Scorsese (The Irishman)
- Quentin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood)