Mihai Șora a murit la 106 ani. Care este povestea acestuia de viață

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 apr 2023, 04:00

S-a atrins din viață filosoful și eseistul Mihai Șora

Sursa: Facebook

Filosoful și eseistul Mihai Șora a murit, sâmbătă, potrivit unui anunț publicat pe pagina de Facebook a acestuia. Mihai Șora, născut la data de 7 noiembrie 1916 a fost un filosof și eseist român.

„𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐒̦𝐨𝐫𝐚

𝟕 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟔 – 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑

Iubitule,

ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima.

Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin.

E frig fără tine, iubitule.

Aziul”, arată mesajul publicat alături de un desen.

 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Mihai Șora este cunoscut pentru operele Du dialogue intérieur: Fragment d'une anthropologie métaphysique, care a fost opera sa de debut din anul 1947, Sarea pământului, A fi, a face, a avea, Firul ierbii și multe altele.

Citeste si: 10 citate celebre de Constantin Noica. Acesta a primit Premiul Herder după deces

Ce premii a primit Mihai Șora de-a lungul timpului

În decursul vieții lui, acesta a primit 5 premii, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Sarea pământului, în anul 1978, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Firul ierbii, în 1988, Decorația regală „Nihil Sine Deo”, în 2011.

Acesta a primit și titlul de Cetățean de Onoare al Bucureștiului, în anul 2018, care recompensează talentul și contribuțiile speciale ale unei persoane, române sau străine, acordate de Consiliul General al București, dar și Premiul Cetățeanului European.

„Mihai Șora este un cetățean european implicat și neobosit, care dăruiește zilnic numai pentru ca semințele să rodească. Acest premiu este o dovadă modestă a muncii benevole și de mare însemnătate pe care o face pentru viitorul liber și democratic al Românei.

L-am propus pe dl Mihai Șora să primească Premiul Cetățeanului European și pentru că este implicat în viața societății, pentru că este un exemplu de verticalitate și atașament profund față de libertatea de gândire, de exprimare și de asociere. Mihai Șora a participat la protestele pașnice din România, susține lupta împotriva corupției și independența justiției”, a spus în 2018 Monica Macovei, eurodeputat român din grupul conservatorilor din PE, într-o postare de facebook.

Citeste si: Ce studii are, de fapt, Cătălin Moroșanu? Luptătorul a visat dintotdeauna să devină polițist

Detalii din viața lui Mihai Șora

Între anii 1945-1948, acesta a fost un cercetător a Centre national de la recherche scientifique din Paris, moment în care a debutat la Gallimard cu Du dialogue intérieur. Fragment d'une anthropologie métaphysique în anul 1947. După asta, Mihai Șora s-a întors în România pentru a își vedea familia, dar autoritățile nu l-au mai lăsat să se întoarcă în Franța, unde erau soția și cei doi copii, din această cauză, timp de 20 de ani acesta nu a mai publicat nimic.

În acea perioadă Mihai Șora a lucrat referent de specialitate la Ministerul de Externe, ca șef de secție la Editura pentru Limbi Străine și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă.

Mihai Șora este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianței Civice și al Societății Române de Fenomenologie.

Surse: wikiwand.com, euractiv.ro

Citeste si: Florin Zamfirescu: “Nu ma iubesc pe mine in teatru, iubesc teatrul” VIDEO

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.