Mii de batrani se ingramadesc la Casele de Ajutor Reciproc. Sarbatorile de iarna nu mai sunt motiv de bucurie, pentru ei

Editor: Adelina Minulescu Autor: S.B.
Actualizat: 23 sep 2020, 17:45

Batranetea e o haina mult prea grea, caci pensiile mici si medicamentele scumpe le fac viata amara.

Imaginea neputintei si a durerii se desfasoara la portile Caselor de Ajutor Reciproc, unde batranii neajutorati cauta o farama de speranta. Cu chipurile brazdate de suferinta, spera sa imprumute cateva zeci sau sute de lei ca sa treaca mai usor peste iarna care vine.

Coplesita de griji, o batranica de 74 de ani asteapta de cateva ore sa-i vina randul. I se citeste tristetea pe fata. E singura si bolnava.

Jumatate din pensia de 700 de lei o da pe medicamente, iar acum a venit sa imprumute 500 de lei pentru sarbatori. Ii va plati in rate, timp de o jumatate de an. Doar asa isi permite.

Cand se vede cu banutii in mana pare mai linistita. Numai ea stie cum ii va dramui!

Cu ochii plini de lacrimi, o alta bunicuta ne povesteste traiul greu si umilintele batranetii.

Dupa ani de truda, are palmele batatorite, iar acum e nevoita sa vanda flori in piete ca sa nu moara de foame. Autoritatile  au vazut in ea un infractor si au amendat-o. A venit sa imprumute cateva sute de lei pentru a-si repara soba.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Din pacate, sunt tot mai multi. Fata de anul trecut a crescut cu aproape 20% numarul celor care se imprumuta la Casele de Ajutor Reciproc.

Oficial, in Romania, peste 620 de mii de batrani supravietuiesc din pensia minima garantata de 400 de lei pe luna. Sunt destui care nu se bucura nici macar de acesti bani.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.