Astfel, mai mulți români s-au trezit cu conturile poprite înainte de Anul Nou.
Măsura prin care erau suspendate executările silite și popririle pe conturi a expirat pe 25 decembrie 2020. Fiscul nu a comunicat oficial câți români și câte firme aveau datorii înainte de Anul Nou, dar Libertatea informează că la 31 martie, când Guvernul Orban a luat măsura, erau instituite peste 110.000 de popriri în valoare de 2,8 miliarde de lei.
Mii de romania s-au trezit cu conturile blocate
Înainte de Anul Nou, cei cu datorii s-au trezit cu următorul mesaj: „Stimate client, vă informăm că începând cu data de azi, 29.12.2020, popririle emise de executorii bugetari înființate asupra conturilor dumneavoastră au fost reactivate ca urmare a îndeplinirii termenului de suspendare reglementat de OUG 29/18.03.2020 privind unele măsuri economice adoptate în contextul pandemiei de Covid-19 și prelungit ca urmare a adoptării OUG 81/22.10.2020”.
Măsura suspendării executărilor silite și a popririlor a fost adoptată de Guvern în luna martie, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme.
„Se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală”, se arăta în Ordonanța 29 din martie 2020.
Românii scot mai mulți bani din buzunar în acest început de an
Românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar în acest început de an. S-au scumpit țigările, carburantul, iar liberalizarea pieței energiei electrice a dus în numeroase cazuri la facturi mai mari cel puțin momentan.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut că noul preț al energiei electrice este un abuz al furnizorilor de pe piață.
„Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Au o bază de 6 milioane de clienți pentru care n-au plătit niciodată. Când s-a făcut privatizarea distribuției, au luat distribuția, nu clienții. Acum îi folosesc ca monopol. Nu poate rămâne așa. Nu pot să am monopol de 6 mililoane de clienți, pe care îi gestionez cum vreau. Asta nu e soluție.
Mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după 15 ianuarie, în Guvern vom acționa, modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare. Dacă ANRE este cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă, o să vin cu o propunere foarte clară. Le ofer să intre direct pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual, și dacă nu le convine, se pot schimba. Furnizorul trebuie să înțeleagă clientul și să-i ofere cel mai bun preț, nu să-l lase pe client în preț scump, și să aștepte daca optează sau nu, pentru că omul e conservator din fire.
Cred că această poveste se va încheia în favoarea oamenilor, pentru că se va găsi cea mai buna soluție. Cred că soluția este să ofere prețul cel mai mic, să nu fie presați oamenii să stea la coadă, și dacă nu încheie contractul la 31 ianuarie vor plăti cu 20% mai mult”, a declarat la TV Virgil Popescu.
Citeste si: Curs valutar BNR vineri, 8 ianuarie 2021. Ce se intampla cu moneda europeana la finalul saptamanii?