Milioane de români au de primit bani din partea statului. Cum poți afla dacă și tu ești unul dintre ei

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 20 oct 2022, 09:55

Cine sunt românii care vor primi sume mari de bani din partea statului

Sursa: Unsplash

O mulțime de persoane au de luat sume mari de bani din partea statului român datorită unor acțiuni care au avut loc în trecut. Pentru a face acest lucru, cetățenii trebuie să îndeplinească anumite condiții prevăzute de lege și să solicite încasarea banilor printr-o cerere scrisă către o instituție cunoscută.

În prezent, majoritatea locuitorilor României se confruntă cu o situație complicată din punct de vedere al veniturilor și al banilor. Acest lucru se datorează atât crizei economice în care se află țara, cât și pandemiei de Covid-19 care a dat peste cap întreaga economie la nivel mondial.

Cu toate acestea, nu multă lume știe, însă anumite persoane au posibilitatea de a ieși din starea de ineficiență materială prin intermediul unei instituții la care nu multă lume s-ar aștepta.

Statul român poate oferi sume impresionante de bani anumitor cetățeni care sunt moștenitori ai unor acțiuni financiare foarte consistente din trecut. Astfel, orice persoană care are un membru al familiei ce a participat în trecut la așa – zisa „Cuponiadă” de după Revoluție, poate primi din partea statului despăgubiri în valoare de foarte mulți bani.

Ce este Cuponiada

Conform definiției din dicționarul limbii române, cuponiada este „campania primirii și depunerii cupoanelor de privatizare”.

Acest termen a devenit cunoscut și foarte utilizat în anii 1990, după căderea regimului comunist odată cu Revoluția din 1989, atunci când între anii 1991 și 1994, România s-a confruntat cu o privatizare în masă, ce a păstrat numele de Cuponiada.

În acea perioadă a privatizării, o mulțime de români cu vârsta de peste 18 ani au început să dețină acțiuni la diferite fabrici, uzine și societăți românești.

Foarte multe persoane și-au vândut deținerile între timp, însă unii nu și le-au înstrăinat niciodată, banii care trebuiau luați rămânând în grija statului până astăzi.

În prezent, la instituția care a deținut registrele tuturor acționarilor din România de-a lungul timpului, cunoscută sub numele de Depozitarul Central, încă mai figurează aproximativ opt milioane de persoane, care au investit în diferite societăți în perioada marii privatizări, conform avocatnet.ro.

Dintre aceștia, circa 4,5  milioane de români nu și-au ridicat dividendele niciodată și nici nu au solicitat informații despre acțiunile deținute, devenind astfel complet inactivi.

Ce trebuie să faci pentru a-ți putea primi banii

Dacă un fost deținător al unor acțiuni din timpul privatizării a decedat, moștenitorul său poate beneficia de banii și imobilele aferente investițiilor din perioada Cuponiadei. Pentru a putea fi înregistrat drept moștenitor, este nevoie de eliberarea de către un notar competent a unui certificat ce atestă acest lucru.

Moștenitorul trebuie în primul rând să obțină sumarul de cont care atestă toate deținerile de instrumente financiare ale persoanei care nu mai este în viață de la Depozitarul Central, conform avocatnet.ro. Pentru a face acest lucru, este nevoie de achitarea unei taxe în valoare de 6 lei pentru fiecare acțiune deținută de decedat și plata unei alte taxe de 18 lei pentru eliberarea extrasului de cont.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Românii care pot primi o majorare salarială în 2022. În ce condiții se acordă și care sunt documentele necesare

După aceasta, persoana în cauză trebuie să depună la Depozitarul Central actele doveditoare calității de moștenitor și cererea de realizare a transferului de proprietate a tuturor acțiunilor defunctului. Pentru fiecare societate la care persoana decedată deținea acțiuni, moștenitorul trebuie să plătească o taxă în valoare de 20 de lei.

Pe lângă acțiunile aferente, moștenitorii pot să primească și anumite dividende cuvenite persoanei decedate, în cazul în care acestea nu au fost încasate. Pentru a face acest lucru, cetățeanul în cauză trebuie să facă o nouă cerere către Depozitarul Central prin care să se solicite încasarea dividendelor.

Ce se întâmplă în cazul în care există doi moștenitori

În anumite cazuri se poate întâmpla ca patrimoniul defunctului să fi fost transmis către doi sau mai mulți moștenitori, fiecare devenind astfel coproprietar al valorii acțiunilor și titular al unei părți din dreptul de proprietate. Dacă se întâmplă acest lucru, dreptul de proprietate al acțiunilor va fi transmis de către Depozitarul Central, într-un cont comun, sub numele ambilor moștenitori care au acces la acesta.

Citeste si: Cum se vor încasa banii din Pilonul II de pensii și ce trebuie să facă beneficiarii pentru a primi sumele aferente

În urma transferului în contul comun al tuturor moștenitorilor, aceștia trebuie să mai facă un lucru pentru a putea deveni proprietari exclusivi ai acțiunilor. În funcție de preferințele persoanelor în cauză, conform avocatnet.ro, moștenitorii pot:

  • Să semneze o înțelegere de împărțire a acțiunilor prin prezentarea la sediul Depozitarului Central;
  • Să apeleze la un notar public sau un avocat pentru întocmirea actului de ieșire din indiviziune;
  • Să se adreseze unei instanțe competente cu scopul încetării stării de indiviziune, în cazul în care părțile nu ajung la un consens.

 

Sursă: playtech.ro