Ministerul Agriculturii vrea să modifice regulile privind renta viageră agricolă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 04 ian 2024, 03:40

Regulile obținerii rentei viagere agricole urmează să fie modificate.

Sursa: https://pixabay.com/

Regulile obținerii rentei viagere agricole urmează să fie modificate.

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică  un proiect de lege prin care ar urma să modifice regulile obținerii rentei viagere agricole.

Se vor modifica regulile obținerii rentei viagere agricole

Ministerul Agriculturii vrea să modifice regulile obținerii rentei viagere agricole, acestea fiind legate de modul în care se face vizarea carnetului de rentier agricol și plata rentei viagere agricole, inclusiv către moștenitor, în cazul decesului rentierului.

Citește și: A fost lansat un nou proiect de lege care îi are în vizor pe crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița

Normele metodologice privind renta viageră agricolă, stabilită prin  Legea nr. 247/2005  privind reforma în domeniile proprietății şi justiției, urmează să se modifice, potrivit proiectului de ordin de la Ministerul Agriculturii. Practic, proiectul vizează modificarea  Ordinului 1.272/2005, care conține, de fapt, normele amintite.

Prima modificare ar fi adusă carnetelor de rentier. Astfel, pentru a beneficia de suma aferentă rentei viagere agricole rentierii vor putea să solicite vizarea carnetului de rentier agricol personal, prin mandatar/ curator/ tutore ori prin mijloace de comunicare la distanță, în perioada 1 martie- 31 august a fiecărui an, la oricare centru județean al Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA).

În prezent, solicitarea vizării carnetului de rentier agricol se poate face personal ori prin mandatar/ curator/ tutore, dar normele nu amintesc nimic despre mijloace electronice de comunicare.

De ce documente veți avea nevoie?

Pentru obținerea vizei anuale veți avea nevoie de următoarele documente:

- carnetul de rentier agricol;

- actul de identitate al solicitantului;

- decizia de la comisia de expertiză medicală- pentru solicitanții pensionați pe caz de boală, în copie;

- procură notarială autentificată/ curatelă/ hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier

agricol este făcută de un reprezentant legal;

- contractul/ contractele de arendare;

- decizia de la comisia de expertiză medicală şi decizia pentru limită de vârstă, pentru rentierii pensionați pe caz de boală, gradele I și II, a căror pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta de pensionare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Plata rentei viagere se va face de către fiecare centru județean al APIA până la data de 30 noiembrie, inclusiv, a anului următor pentru care aceasta este datorată.

După decesul proprietarului, moștenitorul va putea încasa renta datorată defunctului, iar în această situație va avea nevoie de următoarele documente:

- carnetul de rentier agricol în original;

- certificatul de deces;

- certificat de moștenitor sau certificat de calitate de moștenitor sau anexa nr. 24 (sesizare pentru deschiderea procedurii succesorale) eliberată de starea civilă a unităților administrativ-teritoriale;

- actul de identitate al moștenitorului;

- actul de identitate al mandatarului/ curatorului/ tutorelui, după caz;

- împuternicire notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorate rentierului pentru cazul în care există mai mulți moștenitori.

Conform Legii 247/2005, renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie acord cu un investitor, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1^3) din  Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere.

Citește și: Plăcinta Dobrogeană rețetă originală: Secretul unui gust tradițional românesc

Cine poate fi rentier agricole?

Potrivit legii, un rentier agricol poate fi:

- persoana fizică în vârstă de peste 62 de ani care nu are și nu va deține în proprietate, cumulate în timp, mai mult de zece hectare de teren agricol extravilan, pe care le înstrăinează prin acte între vii sau le arendează, total ori parțial;

- persoana pensionată pe caz de boală, gradele I și II, care, chiar dacă nu a împlinit vârsta de 62 de ani, își dovedește incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiză medicală, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu excepția celei ce aparține categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemnează "nerevizuibil", și care înstrăinează prin acte între vii, arendează terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie un acord cu un investitor.

 

Sursă: avocatnet.ro