Ministerul Educației: Burse pentru masterat, doctorat sau stagii de cercetare în străinătate

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 09 oct 2023, 06:05

Românii care vor să facă studii universitare de masterat, de doctorat, sau stagii postdoctorale și de cercetare în străinătate pot beneficia de burse acordate de statul român.

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care prevede acordarea burselor de studii în străinătate pentru masterat, doctorat, studii postdoctorale și de cercetare.

Citește și: Se dau 50,000 de lei de la stat pentru tinerii cu vârsta de până la 31 de ani. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a putea accesa programul Student Invest

Ministerul Educației: Burse pentru masterat, doctorat sau stagii de cercetare în străinătate

Proiectul de Hotărâre de Guvern prevede că ministerul, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condițiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare, programul de burse fiind asigurat din bugetul Ministerului Educației, din fondul valutar al ministerului și din donații.

Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației.

Oportunitatea acestui proiect de act normativ este susținută de necesitatea instituirii cadrului legal pentru formarea de specialiști în domeniile de interes pentru România (energie, bioeconomie, tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate, mediu și schimbări climatice, eco-nano-tehnologii și materiale avansate, sănătate etc.) și pentru instituțiile europene (afaceri transatlantice, studii economice europene, drept european, relațiile internaționale și diplomația UE, studii politice și de guvernanță europene etc.)

în vederea creșterii reprezentării țării noastre la nivel european și consolidării profilului României în cadrul organizațiilor din care face parte ”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Citește și: Bani de la stat pentru copiii care fac sport de performanță. Tichetul de sportiv a fost aprobat

Selectarea bursierilor statului român se va face printr-un concurs național, organizat prin intermediul Agenției de Credite și Burse de Studii, iar numărul și durata burselor se va stabili anual, prin ordin al ministrului educației.

 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cuantumul burselor se stabileşte anual, pe ţări, prin ordin al ministrului educației și nu poate fi mai mic de 1.000

de euro/lună. Bursa lunară se acordă doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezență fizică, în străinătate ”, prevede proiectul de hotărâre.

Românii, care vor merge în străinătate, vor primi o bursă lunară destinată plații unor taxe școlare și, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite, decontarea unei călătorii dus-întors cu avionul sau trenul din România până în locul de stagiu, o singură dat pe an universitar, precum și plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.

Documentul face, de asemenea, referire la „numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităţilor şi colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare”. 

„Nesusţinerea financiară a acestor mobilități ar contraveni dezideratelor și angajamentelor europene și internaționale ale României, deoarece singurele burse de care ar beneficia cetățenia români ar fi cele provenite din protocoalele sau înțelegerile bilaterale/ofertele unilaterale ale altor state, care nu sunt inițiative exclusive ale statului român, acestea rămânând în limitele parteneriatelor educațional-culturale cu alte țări sau ale politicilor educaționale aplicate României de către terți”, se mai arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Citește și: Burse sociale și pentru elevii care urmează cursurile școlilor private. Ce condiții trebuie să îndeplinească

În nota de fundamentare este prezentată și o estimare a costurilor pe următorii patru ani. La un cuantum mediu al bursei de 1.500 de euro pe lună, costurile sunt estimate în intervalul 4,8 – 5 milioane lei pe ani, adică aproximativ 1.000.000 de euro.

Evoluția mediului extern impune adaptarea sistemului național de acordare a burselor necesităților academice și profesionale prezente și viitoare ale tinerilor români, fără de care riscăm să eșuăm în realizarea obiectivelor naționale afirmate prin proiectul național „România Educată” de a construi un sistem de educație racordat la bunele practici internaționale și la tendințele viitorului ”, mai argumentează Ministerul Educației